Тайната на столетниците, победили Covid

Тайната на столетниците, победили Covid
27-01-2021г.
10
Гост-автор

Автор: Елена Дуси, “Ла Република”

Те се оказаха по-силни от младите при срещата с коронавируса, а мнозина от тях преди това са преборили испанския грип. Обясненията на един имунолог публикува италианският в. “Ла Република”.

От висотата на своите 107 години те победиха коронавируса. Жена от Каорле бе обявена за излекувана в навечерието на Нова година. Почти едновременно с друга жена на същата възраст от Лоро Пичено. Но това не са най-възрастните жители, оцелели от коронавируса: съответно миналия септември и юни мъж на 108 г. от Генуа и жена на същата възраст от Милано също успяха да преборят вируса. Рекордът обаче принадлежи на испанката Мария Браняс, родена през 1907 г., която живее в каталунски дом за възрастни хора. Вероятно тя се е заразила при празненството, организирано за 113-ия ѝ рожден ден, но развила само леки симптоми.

Много излекувани столетници се спомнят, че преди век са победили испанския грип. “А ако това се дължи на остатъчен имунитет?”, пита Клаудио Франчески, професор в Университета в Болоня и един от най-големите специалисти по столетниците в света. Въпреки че грипът и Covid се причиняват от различни вуриси,

тайната на тези столетници изглежда се крие в тяхната имунна система.

Току-що анализирахме кръвните проби на двама столетници, които бяха излекувани без големи проблеми”, обяснява Андрея Косарица, имунолог в Университета на Модена и Реджо Емилия. “В сравнение с младите хора, те имат много ниски концентрации на някои протеини, свързани с възпалението”. Знаем, че най-тежките симптоми на Covid са предизвикани от цитокинова буря: некоординирана свръхреакция на имунната система. “Столетниците имат голямо количество противовъзпалителните вещества, които позволяват да се контролира интензивността на имунния отговор”.

Следователно столетниците, които побеждават Covid, разполагат с вид термостат, който вече знае как да регулира температурата на възпалението и който, изправен пред коронавируса, пречи на имунната система да се развихри. “От друга страна, подчертава Франчески, това вероятно обяснява защо те остаряват в добро здраве”. Тази концепция е наречена inflammaging: става въпрос за нивото на възпаление в организма при отсъствието на инфекции. Колкото по-ниско е това ниво, толкова по-големи са шансовете да остареем в добро здраве. Франчески и неговата ученичка Косарица са нейните изобретатели.

Днес в Италия има близо 15 хил. столетници. Въпреки че жените столетници са шест пъти повече, мъжете, когато достигнат тази възраст, са по-силни и в по-добро здраве. “В миналото те бяха 18 хиляди, но днес се усещат последиците от Първата световна война и испанския грип”, обяснява Франчески. Само един от петима столетници на тази възраст е в добро здраве. И професорът от Болоня предупреждава да не се правят обощения. “Covid не е пощадил столетниците. Той потвърди, че това е много разнородно население, много по-разнородно от младите хора”.

Така че разбирането защо един човек реагира по-добре на коронавируса, не е по-различно от опитите да разберем защо един човек остарява по-добре от другите. Фактът, че жените достигат по-лесно стогодишна възраст вероятно е свързан с причината, поради която умират по-малко от Covid. Според Франчески “това са въпроси, които се вписват в една и съща рамка”. А откритието как столетниците успяват да победят Covid ще ни помогне да разберем тайните на остаряването в добро здраве.

Портрети на излекувани столетници

Ноно Чичио, който зарази внука си

Неговите деца, внуци и правнуци го смятат за герой, а той просто има голяма жажда за живот. Ноно Чичио, чието истинско име е Францеско Скарано, роден в Сан Джовани Ротондо на 1 март 1921 г.,  победи Covid. Пенсионер от Полиграфическия институт във Фоджа, той отговарял за подготовката на ведомостта за заплатите на служителите и през целия си живот е водил тежки битки: бомбардировките по време на Втората световна война при пленничеството му в Либия. Изпитания, които Франческо посреща смело. Тази смелост той проявява, когато се заразява с коронавирус на 19 ноември. Всичко започва с кашлица и мускулни болки, но не е вдигал температура. До него е неразделният му внук Пиетро Фиорети, който в крайна сметка също се заразява. Той не изоставя дядо си нито за миг, до такава степен, че не се вижда с жена си и едногодишния си син повече от месец. “В емоционално отношение дядо ми реагира по-добре от мен, признава Пиетро Фиорети. Той ми даде сила да се боря”. Г-н Скарано бе обявен за напълно излекуван на 5 януари. Днес той е добре и с бистър ум. Тренира го всеки ден, повтаряйки таблицата за умножение с правнуците си.

Клелия: спасиха я видеоразговорите със семейството

Тя е преживяла Втората световна война и следвоенната криза, била е свидетел на наводненията, опустошили Флоренция през 1966 г. Но преди няколко месеца Клелия Манчини, родена през 1921 г., спечели може би най-голямата битка в живота си: тя победи Covid на почти сто години. Клелия се заразила през април 2020 г. по време на възстановяването си в рехабилитационен център. Пострадала при битов инцидент, тя трябвало да прекара седмица във флорентинска болница. Но не се обезсърчила от този нов удар. И благодарение на грижите на лекарите и видеоразговорите с членовете на семейството си, се възстановила за един месец. “Откакто излезе, тя живее с майка ми, разказва внукът ѝ Паоло. Когато отиваме да я видим, спазвайки носенето на маска и социалната дистанция, тя се опитва да ни притисне в обятията си, но срещайки отказа ни, отговаря: “Знам, че ме обичате и го правите, за да ме защитите”. Сега, когато вирусът е само далечен спомен, Клелия е готова да отпразнува 100-ия си рожден ден на 2 февруари. А за подарък иска две неща: да отиде на литургия в Поджо Мурела, село в Марема, където е родена, и кутия солени бисквити, които се произвеждат само там.

Луиза, оздравяла без особено лечение

Тя не се предава, когато по време на войната била принудена да се храни на тъмно заради полицейския час. Не се предава и когато овдовява преждевременно, нито дори когато на стотната си година трябва да се бори с Covid. Оздравяла днес и с изключително бистър ум, Луиза Паломби, която всички познават като Нона Сета, родом от Рокагорга, малко градче в провинция Латина, в Лепинските възвишения, се срещна с вируса и го победи. След контакт в края на септември с роднина от Приверно, който впоследствие се оказал инфектиран, цялата фамилия е разклатена от коронавируса. Четирите деца на Луиза, внуците и правнуците ѝ били заразени и тя самата губи една снаха. Луиза Паломби, която също била заразена, се бори и печели битката без никакво по-специално лечение. Това е една от първите жени, получили право да гласуват.

Текстът на “Ла Република” е публикуван във “Фигаро” по програма за сътрудничество на водещите европейски издания. Преводът е от френски.

Превод: Галя Дачкова  

Източник: glasove

 

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.