СЗО: Ремдесивир не влияе на пациенти с Covid-19

СЗО: Ремдесивир не влияе на пациенти с Covid-19
21-11-2020г.
11
Гост-автор

Лекарството ремдесивир не се препоръчва за пациенти, хоспитализирани с Covid-19, независимо от това колко са болни, тъй като няма доказателства, че лекарството подобрява състoянието им, предупреди Световната здравна организация, предадоха световните медии. Това е още един неуспех за биофармацевтичната компания Gilead Sciences, която привлече вниманието в световен мащаб, след като през лятото САЩ призна лекарството като потенциално ефективно при лечение на вируса. Съединените щати, Европейският съюз и други страни издадоха временно одобрение за употребата на ремдесивир, след като първоначалните изследвания показаха, че това може да съкрати времето за възстановяване при някои пациенти с коронавирус, припомня БГНЕС.

В края на октомври Gilead намали прогнозата си за приходите за 2020 г., позовавайки се на по-ниско от очакваното търсене на медикамента и трудности при прогнозирането на продажбите му.

Антивирусният препарат е едно от двете лекарства, разрешени за лечение на пациенти с Covid-19 в целия свят. Мащабно проучване, ръководено от СЗО, показа миналия месец, че лекарството оказва малък или никакъв ефект върху лечението на пациентите. Препоръката ремдесивир да не се изполва се основава на данни от четири международни проучвания, включващи повече от 7000 пациенти, хоспитализирани с Covid-19. Панелът на СЗО препоръчва медикаментът "да не се прилага в допълнение към обичайните грижи за лечение на пациенти, хоспитализирани с коронавирус, независимо от тежестта на заболяването".

Китайското правителство съобщи, че ваксината против коронавирус, разработена от държавната фармацевтична компания SinoPharm, вече е била приложена на 1 милион души, предаде "Гардиън". Вчера президентът на страната Си Дзинпин призовава за по-тясно международно сътрудничество при обмена на ваксина. Си говори в четвъртък при конферентна връзка на събитие от форума за Азиатско-Тихоокеанско икономическо сътрудничество.  „За да бъде победен вируса и да се насърчи глобалното възстановяване, международната общност трябва да се сближи и да отговори съвместно на кризата“, каза той. Президентът коментира още, че сътрудничеството трябва да включва по-тясна координация на политиките за разработване и разпространение на ваксина.

Китайските компании Sinovac и Sinopharm са на финалната права от тестването на ваксините, с което те се нареждат сред близо дузина компании на или близо до това ниво на развитие, припомня вестникът. Всичко това води както до търговска, така и до политическа конкуренция между държави и компании, които първи ще предложат решение на пандемията. За да оправдае използването на все още несертифицирана ваксина, Пекин заяви, че употребата на продуктите е била ограничена до лица с висок риск, макар че това включва не само очевидни групи като здравни специалисти от първа линия, но и служители в училищата, супермаркетите и обществения транспорт, коментира изданието. South China Morning Post съобщава, че изпълнителният директор на SinoPharm е казал, че при никой от пациентите, получили лечението, не е имало "неблагоприятни ефекти".

Броят на смъртните случаи сред заразените с новия коронавирус в САЩ надхвърли 1 900 за последните 24 часа. Това сочат данните на университета Джонс Хопкинс, които се базират на информация от международни организации, федералните и местни власти, съобщава БГнес. Според Балтиморския университет на 19 ноември 1964 американци са починали от болести и усложнения, причинени от коронавируса. Това е най-високото ниво от началото на пандемията през март. Предишният антирекорд - 1 707 смъртни случая - беше записан на 17 ноември.

За последното денонощие новите регистрирани случаите на заразяване с коронавирусна инфекция в страната възлиза на 182 601. Това също е нов мрачен рекорд от началото на пандемията. Като цяло в САЩ, според университета, са регистрирани над 11 710 000 случая на заразяване, а 252 514 души са починали. Страната се нарежда на първо място в света и по двата показателя.

Случаите на коронавирус в Индия са преминали девет милиона вчера, показват данните на министерството на здравеопазването, което поставя страната на второ място в света по този показател, съобщи АФП, цитирана от БГнес. Общият брой на регистрираните случаи на заразени от началото на пандемията е 9 004 000, показват данните, а жертвите на вируса са 132 162. Много експерти смятат, че данните вероятно са със занижени стойности, поради ниските нива на тестване в сравнение с други страни.

В Армения почина от коронавирус 58-годишната съпруга на бившия президент Серж Саргсян, предаде ТАСС. Рита Саргсян бе изпаднала в кома и лекарите до последно се борили за живота й. Серж Саргсян бе третият президентт на Армения.

Източник: Сега

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.