“Свободата в хиджаб”: Европа финансира кампания за носене на фередже

“Свободата в хиджаб”: Европа финансира кампания за носене на фередже
04-11-2021г.
136
Гост-автор

“Колко скучен би бил светът, ако всички си приличиха?”, се чете на един плакат, който прославя “красотата в многообразието” и “свободата в ислямското було”, докато в някои мюсюлмански страни жените са преследвани дори, защото искат да се освободят от него. “Моето було е моят избор”, изтъква друг плакат.

Съветът на Европа (да не се бърка с Европейския съвет, институция на ЕС, която обединява държавните и правителствени глави на страните-членки) качи на сайта си няколко десетки видеоклипа на английски, адаптирани към формата на социалните мрежи, в рамките на комуникационна кампания, насочена към “борба срещу речта на омразата срещу мюсюлманите”.

Изправен пред породилата се полемика, европейският орган премахна един видеоклип във вторник вечерта, въпреки че кампанията остана достъпна на сайта на Съвета на Европа. “Това видео ме шокира дълбоко (…). Това е абсолютно противоположно на нашите ценности, на ценностите, които Франция защитава: свободата на убежденията, разбира се… Това, което виждаме в това видео, е фактът, че се възхвалява носенето на хиджаб и фередже”, обясни Сара ел Хайри, държавен секретар по въпросите на младежта. “Изразихме нашето неодобрение”, добави тя. Според представителката на правителството, “ние не възхваляваме хиджаба като елемент на идентичността”.

Кампанията е съфинансирана от Европейския съюз чрез програмата му “Права, равенство и гражданство”.

Дотирана с 439 млн. евро за периода 2014-2020 г., тази програма трябва да помогне да се гарантира, че “равенството и правата на индивидите, залегнали в Договора, Хартата и международните конвенции за правата на човека, ще бъдат популяризирани, защитавани и ефективно прилагани”.

“Как може Съветът на Европа да публикува, че “свободата е в хиджаба”, когато толкова жени по света и дори в Европа са заплашвани и преследвани веднага щом опитат да се разбулят?”, реагира философът и европейски депутат от “Републиканците” Франсоа-Ксавие Белами, разтревожен от тази “благосклонност, която граничи с отричане на реалността”. “Когато Съветът на Европа популяризира ислямското фередеже, това е отричане на нашите юдеохристиянски корени, на нашата цивилизация, на духа на Просвещението”, написа и Ерик Чиоти, кандидат-президент от партия “Републиканците”, в Туитър.

“Да се напомни, че жените са свободни да носят хиджаб (…) е едно. Нещо друго е да се каже, че свободата е в хиджаба. Това означава да се окуражи”, посочва от своя страна Лоранс Росиньол, сенатор социалист от Оаз и бивш министър на семейството, детството и правата на жените по времето на президентския мандат на Франсоа Оланд.

    Автор: "Фигаро"

    Източник: ГЛАСОВЕ

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.