Свободата да бъдеш Борисов

Свободата да бъдеш Борисов
13-11-2020г.
6
Гост-автор

В деня на Кристалната нощ* оздравелият ни от ковида премиер в кристалния поток на съзнанието, който излива традиционно в или непосредствено около джипката, която му е кралимарковския кон, Буцефала и Пегаса на звездните подвизи, отрони поредната кристална истина за състоянието на обществените отношения на територията. „Който оздравее да се връща на работа, защото трудът ни прави свободни“ рече опияненият от гледката на прясномаркираната магистрала държавник без да се замисли, че това отвява недоубития от битови грижи, несмогване да смели политическите дивотии обществен ум на спомена от приветствието връз железните порти на концентрационните лагери. Случи се да е и денят на Кристалната нощ, която медиите отразяваха на същия този 12.11. Неуморно повтарям, че животът е лукав драматург и както той може да ни бомбардира с метафори, нито един творец не е в състояние. Та будният гений на пребиваващия във ФБ хомо сапиенс веднага улови бруталната шега на историческия момет и превърна знаменателния опус от сериала Приключения от джипката в тема на блестящи комнтари. От всички най-ми хареса на Димо Лазаров, дето джипката имала магичското свойство, като влезе човек в нея да слиза л.йно.

Мисля за професорите доктори седнали връз академичния си и професионален авторитет за да го играят публика на гордия съзидател, хукнал след брифинг за опазване на публичното здраве да нагледа асфалтовите коридори отвеждащи до Сърбия.

„Вместо да обедвате, ще ви покажа какви красоти правим!“ вика им човекът с неизменно тиквено яке и нарастващ от воаяж на воаяж търбух /да се чуди човес, ковида ли подува така хората или само тези с големите грижи и сърца/.

Като ги гледах двамат доктори седнали отзад и се сетих за оня лаф – закана от зората на демокрацията „Да не се возиме в багажника!“. Мутрите го използваха за сплашване на недобросъвестни платци и нелоялни конкурентни, както и обикновени о тяхна гледна точка измекяри, които ги дразнят. Не занам откъде се сетих, като костюмираните мъже си седяха, досущ хрисими подрастващи в задължително детско столче на, задната седалка. Даже понечваха да се включат с присъщи на амплоато им реплики в монолога на главния герой от сериалите. Уви, водъчът, упоен от патетиката на гледката от прясно маркиран асфалт, който води към Сърбия не отрази опита им да продължат в неформална обстановка разговора за сполетялото ни зло, което е на път да довърши здравната система, със стабилността на ковидпациент на командно дишане.

Умълчаха се докторите светила. Млъкнаха като евреи в окован вагон.

А ние Свикнахме със сериала подвизи от джипката и съзнавам колко отегчително е за Вас да ви губя времето с проблясъците си, но чух онзи ден, по повод рождения ден на демокрацията, видни заслужили борци да обясняват по телевизията, колко си ни е наред демокрацията и как ги нямало вече „Будите с черните автомобили, които препречваха улиците“ /спр.Михаил Неделчев в „Още от деня“ БНТ/ и ме налетяха спомени, като вирусоносни щамове от шумна кихавица на туберколозен ме налетяха и си помислих, че на демокрацията ни и има нещо, но е като ковида, не  знаем „коя гад я е забъркала в някоя лаборатория“/Б.Борисов по повод произхода на вируса КОВИД 19/  и как така ни изчезна, и обонянието, и вкуса, и прага на търпението? Само джипката ми е препречила всичко пред очите и не виждам от де точно ще дойде спасението. Но не губя надежда. Неделчев каза, че Будите са в миналото, други умни мъже на държвана заплата пък обещаха ваксини да има за всички! Легла може да няма и доктори и сестри не останаха, но васините ще се намери кой да ни ги удари. Ако трябва министрите ще минат един бърз курс може и партийно, членската маса на ГЕРБ да поеме хуманната мисия по места...Иначе Кристалната нощ и последвалите я чудесно организирани места за отбиване на трудова повинност може и да ни се сторят уютни оазиси на фона на все по-брутално лимитираната свобода, която грандиозният ни упрвленец съвсем скоро ще сведе до опцията да полагаме труд в строително-ремонтните дейности на партията майка. То за друго пари няма. Да се чуди човек от ковид ли да се моли да си замине за Чукча с кофата, дет маркирал Байкало-Амурската магистрала ли да се цани...Ама този виц и интерпретирането му в реално време ще го оставим за другия път.

Аз се моля Ваксина за наглост и дебелоочие да измисли някой светъл ум. Не съм чула и да се работи по въпроса. А трябва! Спешно е.

-

*кристалната нощ - Кристалната нощ (на немскиKristallnacht) е антиеврейски погром в Германия и Австрия в нощта на 9 срещу 10 ноември 1938 година.

 

Автор: Соня Момчилова

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.