Суеверието срещу ваксините убива

Суеверието срещу ваксините убива
30-03-2021г.
60
Гост-автор

В края на 19 век средната продължителност на живота в индустриалните държави е била около 40 години. Днес ние се доближаваме до 80. Основна заслуга за това имат антибиотиците и ваксините. И въпреки това има цели групи от хора, които ненавиждат и двете.

Преди няколко дена прегледах жена на около 50 години. Имаше немалко придружаващи заболявания. Не беше боледувала от Ковид-19 и въпреки това не искаше да се ваксинира срещу заболяването. А ваксини има. Само преди дни с достъпната в момента ваксина на "АстраЗенека" се бяха ваксинирали съпругата ми, брат ми, майка ми на 77 г. и баща ми на 87 г. Без опашки и чакане - в рамките на половин час. Споменах за това на пациентката, но тя твърдо заяви, че няма да се ваксинира с препарата на "АстраЗенека". Беше чула “едни неща”.

Преди да продължа нека ви разкажа какво се знае за ваксината на "АстраЗенека". Този препарат се основава на един добре изпитан метод, използващ безвреден за човека вирус, за да симулира инфекция с вируса причиняващ Ковид-19. Тази ваксина не изисква специално съхранение и лесно може да се прилага от личните лекари. Преди няколко дена бяха публикувани данните от дългоочакваното американско изпитване на ваксината [1]. В проучването участват 32459  доброволци, предимно от САЩ, но също така от Чили и Перу. Ваксината е била 79% ефективна при предотвратяване на Ковид-19 със симптоми и 100% ефективна при предотвратяване на тежки протичания. Не е имало поява на тромботични състояния.

С други думи, пациентите ваксинирани с препарата на "АстраЗенека" много рядко развиват симптоматична Ковид-19 инфекция и практически никога не се стига до болнично лечение или смърт. Да - ваксинацията е изключително ефективен метод за предотвратяване на смърт, причинена от Ковид-19.

При един добър сценарий в 7-милионна България ще има поне 15 000 смъртни случая причинени от Ковид-19, т.е. 1:500. Рискът от усложнения свързани с поставянето на ваксината е несъизмеримо по-малък (~1:1 000 000). С други думи, липсата на ваксина представлява хиляди пъти по-голям риск от ваксинирането. Това е и причината защо аз и цялото ми семейство се ваксинирахме.

През последните седмици около 100 българи умират всеки ден от Ковид-19. Много от тези смъртни случаи са били предотвратими. Ако преди месец (когато ваксините бяха вече налични) тези пациенти се бяха имунизирали, те нямаше да имат нужда от болнично лечение, камо ли да починат. И въпреки това гласът на антиваксърите и всякакви фейсбук "експерти" се чува все по-силно. Ваксините стоят по шкафовете и всеки ден ще продължават да умират хора, които е можело да не умират.

По отношение на Ковид-19 съм оптимист. Скоро с ваксинация или преболедуване ще развием колективен имунитет към вируса. За жалост, очаквам борбата с болестта наречена глупост и суеверие да е много по-трудна.

   Автор: Доц.д-р Марин Генчев, дмн

   Източник: Гласове

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.