Страните от НАТО са притеснени от връзките между Москва и Будапеща, заяви Вашингтон

Страните от НАТО са притеснени от връзките между Москва и Будапеща, заяви Вашингтон
20-10-2023г.
0
Лентата

Посланиците на страните от НАТО в Унгария се срещнаха днес в Будапеща по инициатива на представителя на САЩ, за да изразят "безпокойството си" от връзките между Унгария и Русия въпреки войната в Украйна, предаде Франс прес.

Във вторник унгарският премиер Виктор Орбан се срещна с руския президент Владимир Путин, който е все по-ицолиран от Запада.

Това е била основната тема на срещата, съобщи за АФП говорител на посолството на САЩ.

Швеция, която е кандидат за членство в Атлантическия алианс, също беше представена.

"Всички ние сме обезпокоени, че унгарският премиер се срещна с президента Путин в момент, когато Русия води агресивна война срещу Украйна", заяви посланик Дейвид Пресман, интервюиран от радио "Свободна Европа". "Обезпокоително е, че Унгария е избрала да си сътрудничи с Кремъл по този начин", каза той. Освен това посланикът осъди факта, че Орбан използва термина "военна операция" за описание на конфликта.

"Ако е необходимо, ще споделим загрижеността си за сигурността с нашите съюзници", добави Пресман. Във вторник той вече отправи критики срещу унгарския премиер, че "стои редом с човек, чиито сили са отговорни за престъпления срещу човечеството в Украйна", в съобщение, публикувано в "Екс".

Тези забележки бяха отхвърлени от Будапеща: "Не е в правомощията на американския посланик да определя унгарската външна политика", заяви пред медиите Гергей Гуляш, началник на кабинета на Виктор Орбан.

Унгария е член на НАТО и ЕС и гласува в подкрепа на всички европейски санкции срещу Москва, но нейният лидер се опита да смекчи някои от тях и зае примирителна позиция спрямо Русия, която остава основен енергиен доставчик за централноевропейската страна.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.