Стоян Тончев пред Фрог: Смятам, че Борисов ще предложи властта на Нинова с условие да не го закачат

Стоян Тончев пред Фрог: Смятам, че Борисов ще предложи властта на Нинова с условие да не го закачат
18-11-2020г.
12
Гост-автор

Стоян, протестите в България за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев продължават вече повече от 4 месеца, но гражданите не получават това, което искат. Защо и може ли да се нарекат „успешни“ при тези обстоятелства?

Първо искам да подчертая, че трябва да бъде направена разлика между това - дали един протест е успешен и дали е постигнал своята цел. Категоричен съм, че протестите в България, а и тези на нашите сънародници по света, са повече от успешни. Получихме много министерски оставки, Борисов се раздели с кадри на Пеевски от кабинета си, започна да раздава данъкоплатски пари на калпак под път и над път, за да се откупува от народа, все още се страхува да се среща с хората – крие се по села, планини, околовръстни пътища и паланки. Корупционният и престъпен модел на управление на Борисов, Пеевски, Доган, Гешев и патериците им от ВМРО и НФСБ беше изобличен пред целия свят, благодарение на протестите. Влязохме в международния информационен и медиен обмен, откъдето скоро няма да излезем. Протестите получиха подкрепа от редица посолства на европейски държави, от САЩ, от ЕК, от ЕП с резолюция.  Публикациите в авторитетни световни медии изобщо не бяха ласкави за управляващата мафия в България, а силно критични и изобличителни за престъпните й деяния и геноцида, който упражняват над българския народ, докато крадат от еврофондовете и държавния бюджет. Това не е ли успех?!
Да, протестите бяха и са успешни, но не постигнаха своята цел, а и за съжаление смятам, че няма да успеят да я постигнат. И причината не е в намаления им интензитет.

А къде?

 Не я постигнаха, защото Борисов получи външна подкрепа – от САЩ. От същите, които пишат в докладите си, че у нас трябва да има борба с корупцията, че свободата на словото е застрашена и трябва да се спазва върховенството на закона.
Снимките и записите с Борисов – чекмеджето с милиони евро и кюлчета злато в премиерската спалня, които прокуратурата се преструва, че разследва (както не разследва и къщата в Барселона), нецензурните думи към президента, председателя на парламента и евролидери, заплахи и нареждания за мачкане на бизнесмен, „изгаряне“ на евродепутат и тровене на държавен глава (българския), според мен бяха прелюдия към нещо много по-страшно и опасно, което може да излезе в публичното пространство за Борисов.

Освен това всичко тези факти и обстоятелства, вкупом и поотделно, са достатъчно основание министър-председателят да бъде арестуван. Затова смятам, че те бяха пуснати в публичното пространство не Борисов да подаде оставка, а за да бъде държан в още по-голямо подчинение от кръга около Пеевски. Отделно, Борисов има поет ангажимент към Русия за „Турски поток“, който, ако не бъде изпълнен, първи ще изгори Пеевски, а и Борисов, защо не и Доган?! Руснаците няма как да простят гаврата с „Южен поток“, откраднатите стотици милиони и вложените общо милиарди евро по изграждането му, затова измислиха „Турски поток“, който правителството на Бойко Борисов изгражда на българска територия с изцяло държавни средства, за да тече в тръбите руски газ към Европа.А и да откупи Пеевски и центъра около него.


Въпреки това, пусналите снимките и аудиозаписите с Борисов вероятно не са предвидили международния отзвук, който ще предизвикат те и как напълно ще дискредитира премиера на Задкулисието както във вътрешен, така и в световен план. Царят бе показан и без долни гащи, въпреки че на снимката от спалнята в „Бояна“ бе покрит, за да не се види интимността му. Цял свят разбра, че България се управлява от брутална, жестока, проста, арогантна и самозабравила се стройно организирана и много могъща и богата мафиотска структура. И Борисов беше готов да подаде оставка, след като посолството на САЩ, изразяващо позицията на  Държавния департамент, излезе със съобщение, че подкрепя протестиращите в България, които искат оставките на Бойко Борисов, правителството му и на главния прокурор Иван Гешев. Борисов видя презокеанския палец надолу за него и кабинета му.

Къде се "обърка играта"?

 Тогава по спешност той поиска да му уредят неофициална среща в посланика на САЩ в София Херо Мустафа. Не знам какво точно е обещавал на американците и как е изтъргувал националните ни интереси, но след тази визита на Херо Мустафа в Министерски съвет Борисов категорично заяви, че няма да подава оставка. Да не забравяме, че Борисов има подкрепата и на корумпираното правителство на Меркел, а и лично нейната. Все пак ГЕРБ е германски проект, финансиран от Запад.

Това означава ли, че няма да има предсрочни избори? Как виждаш политическата картина в България след парламентарните избори?

Кризата в България – политическа, икономическа, социална, образователна, здравна и културна е огромна. Тя е предизвикана не толкова заради COVID-19, а заради некомпетентното и крадливо правителство, което няма капацитета и експертизата да управлява държавата и процесите в нея. Влачи я под дъното. Защото известен факт е, че България е отдавна на дъното – държава с фасадна демокрация и с доказано незачитане върховенството на закона, първа по смъртност в света (без войни на територията й), първа по корупция и бедност в ЕС, с угаснала икономика, нефункциониращо здравеопазване, изостанало образование, милиардни външни дългове и липса на свобода на словото, каквато няма и в някои държави от Третия свят. И се случи само за 11 години управление на ГЕРБ и Бойко Борисов. Блокиран е и бюджетът на ЕС, а не се знае какво изобщо ще получим от него, след като бъде обвързан със спазване на демократичните принципи – върховенство на закона, свобода на медиите…


При това положение, ако в момента Борисов подаде оставка и бъде назначен служебен кабинет от президента Румен Радев, то те ще привлекат към себе си всички негативи от управлението на Борисов и центъра около Пеевски, докато той стои извън властта, критикува и трупа дивиденти. Преди изборите Борисов ще каже, че ако не е бил подал оставка, е нямало да се стигне до там.  И ще прехвърли вината на невиновните за това, което им е завещал. Така или иначе ще се стигне до „там“ – под дъното.  Дори вече се е стигнало. А и не смятам, че Борисов ще подаде оставка, защото се страхува от Румен Радев и при някакви обстоятелства от евентуалната смяна на Иван Гешев и бъдещи разследвания.


 В тази връзка смятам, че Борисов трябва да изпие до край „отровата“, която сам си е сипал в чашата, а и в тази на българската нация. За да бъде смазан на изборите с висока избирателна активност.

Относно втория въпрос, допускам, че ГЕРБ отново ще бъде първа политическа сила заради симбиозата „МВР-Прокуратура- Управляваща мафия“, зависимата ЦИК, изборните манипулации, фалшификации, купения вот по махалите, мъртвите души в списъците на ЕСГРАО,  стъкмистиката на „Информационно обслужване“, където много българи от чужбина, които не са гласували, се вписват като гласували за „правилните“. Борисов не случайно вдига и заплатите на своите избиратели, заемащи бюджетни длъжности в администрация. Тези хора са наясно с качествата и неконкурентноспособността си, затова по никакъв начин не искат да излязат на свободния пазар, където повечето от тях и да искат не могат да се котират.

Има и втора хипотеза - че ГЕРБ може да бъде втора политическа сила. Това би се случило след договорка между Борисов и Корнелия Нинова – слагат Нинова премиер, Борисов не се разследва, Гешев не се пипа, Нинова се оправдава, че всичко зависи от националния съвет на БСП, като не издига  Румен Радев за втори мандат и разчиства пътя на Борисов за „Дондуков“ 2.


Борисов, извън изпълнителната власт, има нужда от сериозен имунитет и публична представителност, за да не бъда закачан. А това му осигурява статутът на президент.

Излъгани ще бъдат българските граждани.

А при първата хипотеза, ако ГЕРБ спечелят парламентарните избори - вярваш ли, че ще успеят да сформират кабинет?

Христо Иванов от „Да, България“ направи едно показателно изказване в свое интервю, което после завоалира като „лапсус лингве“. Той каза, че ще работи с всички, дори и с ГЕРБ, но ГЕРБ без Борисов. Цветан Цветанов, който е строителят на ГЕРБ, не веднъж е заявявал, че ще работи с ГЕРБ в един бъдещ парламент, но без Борисов.
„Има такъв народ“ на Слави Трифонов демонстрират последователна анти-Борисов политика, включително и в своята популярна телевизия 7/8 ТВ, но е добре да кажат преди изборите - биха ли колаборирали с ГЕРБ за сформиране на правителство, ако Борисов се оттегли като председател на партията и съответно няма претенции към премиерския пост.

ДПС са ясни. След фалирането на КТБ Пеевски и Доган управляват държавата с Борисов. Преди това не беше така. При едно такова хипотетично развитие на ситуациите, ако всички са готови да работят с ГЕРБ в едно широкоспектърно коалиционно правителство, но без Борисов, смятам, че Борисов ще се договори с тях и ще излезе уж от политиката като почетен председател на ГЕРБ, гукайки си по Сарайски с Доган, докато продължават да дърпат конците в държавата.

Едно такова правителство, поради нестихващото и увеличаващото се обществено напрежение, няма да има дълъг живот – то няма да реформира, а ще замазва. И това Задкулисието го е предвидило. В тази връзка смятам, че Борисов ще предложи властта на Нинова, след подаване на оставка на ГЕРБ от новия коалиционен формат, при условия: да не бъда закачан; да му осигури победата на президентските избори, като направи така, че Радев да не бъде издигнат за втори президентски мандат от БСП.

Интервю на Катя Илиева

Източник: Фрогнюз

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.