Със самолета от Австралия ще излети човек, но на Балканите ще кацне светец.

Със самолета от Австралия ще излети човек, но на Балканите ще кацне светец.
17-01-2022г.
88
Гост-автор
ДЖОКОВИЧ И БАЛКАНСКОТО РАЗБИРАНЕ ЗА СВЕТА.
Джокович е в преддверието на собствената си канонизация. С решението си за депортация австралийските власти добавиха "свети" пред името му. Със самолета от Австралия ще излети човек, но на Балканите ще кацне светец. И това изобщо не е здравословно за вярата ни в бъдещето.
"А МОЖЕ ЛИ ДА ИЗМИСЛИМ НЕЩО?"
Ключово изречение във взаимоотношенията на Балканите, особено що се отнася до релации с институциите. Валиден е на всички нива — от нежелана и неочаквана среща с пътен полицай, през Илия Златанов и "Осемте джуджета", та чак до "Australian Open". На Балканите винаги е имало устойчивото разбиране, че съществува неписана административна и/или законова алтернатива за разрешаване на един или друг казус. Именно това разбиране — грешно за света, но вярно за нашия край — дава увереност и сила на схващането, че не е нужно правилата да се спазват.
КОСТЯ КОПЕЙКИН НА СВЕТОВНИЯ ТЕНИС.
Очевидно е, че Джокович е в нарушение. Само че в балканския стереотип спазването на изисквания и правила никъде не е залегнало като фундамент. Джокович е със звезден статут и на база на този свой статут той вярва на две неща: че може да не спазва правилата и че "може да измислим нещо".
За всеобщо балканско съжаление, австралийските власти "не измислиха нищо". Което пък от своя страна показва, че австралийците изобщо не си спомнят битката при Галиполи, изобщо са забравили какво означава "патова ситуация" и изобщо не си спомнят какъв зор е на Балканите. Сега с историята около несертифицирания Джокович могат да си припомнят, че когато се замесят с Балканите, работата става много зле.
МИЛОШ ОБИЛИЧ, АНТИВАКСЪР.
Несъмнено тази патова ситуация произведе герой. Драмата с Джокович се превърна в подпалки за огъня на всички онези клишета, които отдалечават региона ни от цивилизационното развитие на света, а именно: как планетата е изправена срещу нас, как винаги този лош, лош свят намира начин да ни прецака, как винаги, ама винаги ни отнемат победите незаслужено и прочее. Изобщо, разпалват се всички онези страсти, които са чудесно допълнение към ракията и туршията.
Едно е ясно — недопустимото поведение на Джокович ще даде могъщ тласък на световните, но най-вече на балканските антиваксъри, които вече имат своята Жана д'Арк, вече имат своята Белградска дева, развяваща тенис-ракета наместо знаме.
ГЕЙМ, СЕТ, МАЧ, ПОЛИТИКА.
Това вече е политическа история. И то, политическа история с потенциал. Сръбският премиер Вучич обвини Австралия, че мъчат Джоко, а заедно с него мъчат и семейството му, но и целия сръбски народ.
В България действията на Новак Джокович също срещнаха широка подкрепа сред неваксинираните народни маси. По някаква не особено ясна причина със сърбите в подобни моменти се приемаме за братя и — когато ударят неваксиниран сърбин — все едно са проболи брат ни с ножа на Дънди Крокодила. Реагираме бурно, вероятно като част от балканския натюрел, кипящ под силно окосмените ни тела.
Македонците също са "про-Ноле".
Изобщо, малко неща могат да ни обединят така, както неспазването на правилата. То, не е случайно, че е толкова войни са тръгнали от балканския край, а от Австралия — нито една.
Убеден съм, че Новак Джокович ще бъде политически използван в сложния балкански контекст. Убеден съм също така, че действията му ще имат много лоша роля върху ваксинацията не само в Сърбия, но и на Балканите.
А, колкото по-малко ваксинирани сме, толкова по-изолирани ще бъдем. И ще си седим на ракия и салата, без сертификати, обвинявайки света за несгодите си.
 
    Автор: Мартин Димитров, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.