Среща на върха на инициaтивата "Три морета" (ВИДЕО)

Среща на върха на инициaтивата
19-10-2020г.
1
Гост-автор
Инициативата „Три морета“ обхваща държави със сходно историческо наследство, с близки проблеми и е нормално заедно да инвестираме в нашето бъдеще. Основната цел на тази президентска инициатива е развитие на регионалната енергийна, транспортна и дигитална свързаност, но не смятам, че нашите амбиции следва да се изчерпват с нея.
 
България поема от Естония домакинството на „Три морета“ от следващата година и смятам да предложа нови приоритети. Считам, че инициативата би спечелила от концептуално разширяване и включване на образователната и научна свързаност, защото не можем да мислим само в перспективата на полагане на тръби и на асфалт.
 
Инфраструктурата е важна, но ако искаме да имаме икономика на бъдещето, трябва да изградим капацитет и свързаност между наши млади научни екипи, организации, университети. Защото аз не гледам на инфраструктурната свързаност като на цел, а по-скоро като средство за постигане на голямата цел. А голямата цел е постигане на висок, устойчив икономически растеж и сходен жизнен стандарт с развитите европейски страни, базирано на ускорен преход към зелена и дигитална икономика. Това не се постига с асфалт.
 
Смятам да предложа още един важен приоритет – инициативата да надхвърли сегашните си граници. Разширяването на географския обхват дава нова перспектива и по-добро положение на България, защото нямаме интерес да оставаме в географската периферия и инфраструктурните, енергийни и дигитални трасета да свършват на нашата граница. Те трябва да продължават към другите държави-участнички. Гърция и Кипър са естествено продължение на „Три морета“, като се предвид това, което минава по границата между България и Гърция, включително сериозните залежи на природен газ. Вече проведох разговори с лидерите на тези страни и те с готовност биха откликнали на поканата, която смятам да отправя към тях.
 
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.