Среща на президента със студенти от Икономически университет (ВИДЕО)

Среща на президента със студенти от Икономически университет (ВИДЕО)
10-10-2020г.
26
Гост-автор
Бих желал да видя България, в която инвестицията в хората e категоричен приоритет. Голямото предизвикателство пред младите хора е да направят така, че държавата не само да развива пазарно стопанство, но и да влияе чрез образованието върху структурата на икономиката и характера на отношенията в нея. За мен беше удоволствие да се срещна със студентите от Икономическия университет във Варна. Поздравявам тях и техните преподаватели със 100-годишнината на университета, която се отбелязва тази година.
 
Изключително важна е амбицията на младото поколение как ще се развива България в бъдеще – дали фокусът ще е върху иновативното образование, науката и високите технологии или България ще се задоволи да пренася газ и да бъде колектор на тол такси от магистрали. Очакванията към младите хора у нас наистина са големи. България е най-бедната страна в Европейския съюз, с най-големи социални неравенства. Трябва да се борим с този проблем, защото бедността ражда престъпност, неграмотност и корупция, а дълбокото социално разслояване ни пречи да се обединяваме като общество около значими национални цели. В класацията на Европейската комисия за дигитална конкурентоспособност също сме на последно място.
 
Категоричното ми мнение е, че трябва да се променят механизмите, по които държавата разпределя обществен ресурс. Когато се строят и ремонтират магистрали и язовири без обществени поръчки, без конкурс за най-добри условия и гаранция, държавата стимулира една непрозрачна система, която изяжда огромна част от парите на обществото и изкривява пазарните отношения. Така бизнесът става по-неконкурентоспособен, защото вместо да се развива и модернизира, търси лесен достъп до държавната администрация.
 
Пред младите хора на България стои важната мисия да бъдат активни, непримирими и достойни в отстояването на принципите на правовата държава и в изграждането на ефективно държавно управление. Прозрачно, отчетно и отговорно.
 
 
Автор: Румен Радев
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.