„Спутник V“ в Източна Европа: Пропаганден инструмент или дар свише?

„Спутник V“ в Източна Европа: Пропаганден инструмент или дар свише?
17-03-2021г.
15
Гост-автор

Руската ваксина „Спутник V“ вся разделение сред бившите страни от Източния блок, които едно време бяха зависими от Москва. Някои от тях я смятат за дар свише, а други – за пропаганден инструмент на Кремъл.

Ваксината, чиято ефикасност според неотдавнашно изследване е 91,6 процента, вече се използва в редица страни по света, но още не е одобрена от Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ).

Въпреки това някои бивши комунистически страни, членки на ЕС, обмислят да я използват.

Според анализатори това положение е от полза за Русия и за усилията ѝ да предизвиква безпорядък в региона, чийто господар беше преди повече от три десетилетия.

Напълно ясно е, че „Спутник V“ се е превърнал за Русия в средство за мека сила“, заяви Михал Барановски от Германския фонд „Маршал“.

Според Барановски, който ръководи отдела на фонда във Варшава, политическата цел „е да се раздели Запада“.

Отличен пример за това е Словакия, която се изправи пред правителствена криза няколко дни след получаването на 1 март на първата си пратка „Спутник V“.

Докато премиерът Игор Матович приветства доставката на „Спутник V“, подчертавайки, че коронавирусът не го е грижа за геополитиката“, външният министър Иван Корчок нарече тази ваксина „инструмент за хибридна война“.

„Ще помогна на страната си“

След забавянето на европейските доставки на ваксини тежко засегнатите от третата вълна на пандемията бивши сателити на СССР започнаха да гледат на Изток.

Словакия и съседна Чехия от седмици регистрират най-висока смъртност на глава от населението в цял свят според статистиката на АФП, която се базира на официални данни, а болниците им са пълни.

През февруари чешкият президент Милош Земан, известен с проруските и прокитайските си симпатии, помоли Владимир Путин за доставки на „Спутник V“.

„Смятам, че по този начин ще помогна на страната си“, заяви той.

Когато чешкият здравен министър отказа да приеме ваксина, която не е одобрена от ЕАЛ, Земан поиска оставката му.

Кремъл потрива доволно ръце

„Потенциалното използване на „Спутник V“ в Чехия се превърна в чисто политическо оръжие“, заяви анализаторът Иржи Пехе, който нарече ваксината „инструмент за политическа борба и пропаганда“.

Според него Русия се затруднява да произведе достатъчно ваксини за собствени нужди. Той споменава и съмнения за условията, при които се произвежда ваксината.

„Ако Владимир Путин наистина имаше доверие във ваксината, той пръв щеше да се ваксинира на тържествена церемония. Той обаче я избягва“, каза той.

Според Павел Хавличек, анализатор в Асоциацията по международни въпроси в Прага, „ваксинната дипломация на Русия очевидно се стреми да подкопае взаимното доверие и сплотеността в Европа“. Кремъл „доволно потрива ръце“, заяви той.

„Много ниско доверие“

Първата и засега единствена страна от ЕС, която действително използва „Спутник V“, е Унгария, чийто външен министър Петер Сиярто отиде да му инжектират една доза, за да убеди сънародниците си.

Премиерът Виктор Орбан, който също поддържа тесни връзки с Владимир Путин, пък беше инжектиран с китайската ваксина Sinofarm – и при нея Унгария стана първата страна от ЕС, която я ползва от миналия месец.

Другаде в посткомунистическа Европа Сърбия, която използва едновременно „Спутник V“ и Sinofarm, стана една от страните в света, които най-бързо ваксинират населението си, а Албания обмисля да започне преговори за доставки на двете ваксини.

Членките на ЕС България, Естония, Латвия, Румъния и Хърватия чакат да видят дали „Спутник V“ ще бъде одобрен от ЕАЛ, докато Литва изключи използвано на тази ваксина.

Най-големият член на ЕС, който е бивша комунистическа страна – Полша каза твърдо „не“ на „Спутник V“.

„Русия съвсем очевидно заби руското знаме върху ваксината „Спутник V“, а в Полша нещо, което носи руското знаме, няма да бъде прието с разтворени обятия“, каза Барановски.

   Автор:Ян Флемр Франс прес

   Източник: e-vestnik

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.