Според Христо Грозев е естествено украинските служби да лъжат за болестите и смъртта на Путин. Не е

Според Христо Грозев е естествено украинските служби да лъжат за болестите и смъртта на Путин. Не е
21-06-2022г.
211
Ирини Зикидис
Наскоро прочетох едно изказване на г-н Христо Грозев от Белингкат, което гласеше: „Слуховете за смъртта на Путин са психологическа операция на украинските служби, които, естествено, имат право, и се занимават с контрапропаганда, включително с такива слухове”.
Доста ме впечатли това „естествено”. Всъщност, г-н Грозев казва, че лъжата и манипулацията вече стават официално част от арсенала в тази и така мръсна война. И това, според него, е естествено.
Не че съм особено изненадана, помнейки колосалното количество мръсотия, подлост и пропаганда за войната в Сирия. Има си хас да не помня лъжите за „химическите атаки”, с които Асад избиваше де що има бебе, млада майка и последна болница в Алепо. Атаки, които след време бяха опровергани от независими западни журналисти, организации, та дори и висши военни. Има си хас да не помня старателно излъскания имидж на крайни ислямисти, които охраненото котило на капките ни представяше за „умерена опозиция”. Има си хас да не помня хилядите случаи като този с Омран – окървавеното дете в линейката, което световните медии с месеци разнасяха на първите си страници като “жертва на Асад”, докато се оказа, че бащата е поддръжник на правителството, а детето е пострадало от удар на “умерената опозиция”. За което същите медии и грантови инфлуенсъри по-късно не мъцнаха и дума, защото рязко загубиха интерес.
Убийте ме, но аз не разбирам това „естествено”.
Естествено ли е да представиш старец, плачещ насред площад с трупове в Донецк, и да напишеш, че това е в резултат от руските бомбардировки?
Естествено ли е да развяваш навсякъде снимка на мъж, плачещ до трупа на жена си, отново в Донецк, и да напишеш, че това е в резултат от руските атаки?
Ще ти повярват веднъж, два пъти, три пъти. После и от двете страни, ще останат по една зомбирана маса от платени негодници и неплатени полезни идиоти, които така или иначе поемат безкритично всяка пропаганда (Имам немалко хора от приятелската ми листа тук, които споделиха новината от украински медии, че Путин пие кръв на украински бебета. Буквално, не метафорично. Вероятно ще се засмеете и ще решите, че е шега. Ами не, оказва се, че тези хора искрено вярват, че кремълският джуджак пие детска кръв. Същите хора с радост споделят всяка откровена глупост, стига да импонира на пристрастията им.)
А останалите, по-умните, ще започнат да се съмняват във всичко. Все пак живеем във времената на Телеграм, където всяка официална медиийна информация може да се провери за секунди. Като например новината за "евакуацията" на Азов. Докато родните медии ни обясняваха как смелите защитници на Мариупол са "успешно евакуирани", в Телеграм азовци благодаряха смирено пред руските камери за "тьоплий суп".
Наскоро в няколко медии под сурдинка мина информацията за уволнението на украинския омбудсман по правата на човека Людмила Денисова, която самите украински депутати освободиха от длъжност, и то по инициатива на партията на Зеленски. Причината? Неестествената фиксация на дамата върху “сексуални престъпления на руски войници спрямо украински бебета, деца, жени и мъже, извършени по неестествен начин, които не могат да бъдат потвърдени с доказателства и само вредят на Украйна”. Някои от описаните от Денисова случаи са откровено абсурдни според самите украинци – като случаят с руския войник-акробат, който ритал бебе по главата, докато го изнасилвал. С други думи, украинският омбудсман с месеци е публикувал на страницата си информация за стотици сексуални престъпления и извращения, за които не е представил нито едно доказателство. Ако ви е интересно, вижте видеото на украински журналист, който е направил обширен репортаж по темата. Аз се хванах за главата като видях за какво малоумие иде реч.
Прочетох, че тези дни се е състояла и друга акция на украински бежанци. Гробовете на известни личности като Оскар Уайлд, Щопен, Балзак, Пруст, Молиер, Джим Морисън, Крис Корнъл са осъмнали с лепенка „Ако бях жив, щях да подкрепя Зеленски”. И повярвайте ми, западняците далеч не са във възторг. Съчувствието към жертвата е едно, но минаването на всякакви естетични и морални граници - съвсем друго.
Войната в Украйна е мръсна работа и Русия несъмнено е агресор. Но с този подход украинците хич не си помагат. "Най-много се лъже на война, на избори и на риболов" - е казал г-н Бисмарк. Прав е железният канцлер, спор няма.
Казал е също така "Не си стройте въздушни замъци, защото те най-лесно се издигат, но най-тежко рухват".

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.