Спомен за Последната битка на Краля

Спомен за Последната битка на Краля
10-11-2020г.
6
Гост-автор
Спомен за Последната битка на Краля
 
На 10 ноември през 1444 г. край Варна се сблъскват армията на Османската империя и обединените военни сили на Християнския свят, предвождани от полско-унгарския крал Владислав III Ягело. Този епичен сблъсък е кулминацията на кръстоносен поход, замислен да пресече експанзията на османските турци на Балканите и да ги отблъсне на изток, отвъд Босфора и Дарданелите. За България и другите християнски държави на Полуострова това е шанс да се освободят и възстановят след османското нашествие. За съжаление обаче крал Владислав загива, битката е загубена и с това за дълго угасва надеждата Балканите да отхвърлят властта на падишаха.
Наистина при Варна кръстоносците и техните съюзници са победени. Въпреки това и до днес ние си спомняме за обединението пред общия противник, за епичните боеве и за проявеното геройство.
---
За „Чигот“ битката при Варна през 1444 г. е специално, паметно събитие, повлияло силно върху оформянето на облика на сдружението. През последното десетилетие почти всяка есен (общо девет пъти досега) „Чигот“ организира възстановка на битката под надслов "Поледната битка на Краля". Първите опити бяха по-скромни, но пък се осъществиха на истинското бойно поле – в парка на музея „Владислав Варненчик“. По-късно мащабът се увеличи, започнахме да каним и други сдружения от страната и чужбина, както и свободни реенактори. Преместихме се в парка на кв. Аспарухово, където има повече място, за да се разгърне бойната демонстрация. Възстановката стана емблематична за Варна, любима на всички изкушени от Средновековието и визитка на „Чигот“ за първото десетилетие от неговата дейност.
Отново благодарим на всички институции, музеи, медии, сдружения и изобщо на всички приятели, които са ни помагали за организирането на възстановката през годините … а някои от тях са участвали и в самия бой ????
От известно време обстоятелствата са такива, че сме оставили на пауза работата по „Последната битка на Краля“ и сме насочили усилията си към някои други средновековни исторически събития. Но кой знае? Може би някой ден отново ще сложим броните и шлемовете, ще извадим мечовете, ще заредим арбалетите и знамето на грифона ще се развее на бойното поле край Варна. Само бъдещето ще покаже ????
(фотограф: Валерия Радева)
 
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.