Смешен плач на Камарата на строителите за уронения й престиж

Смешен плач на Камарата на строителите за уронения й престиж
11-06-2021г.
4

Камарата на строителите в България (КСБ) се оплака на президента Румен Радев от министри в служебния кабинет, които уронвали престижа на бранша със "смущаващи изказвания" и "внушения". В открито писмо до държавния глава строителната камара го призовава да се намеси и да спре негативната кампания срещу сектора, която се водела от министрите на финансите, на икономиката, на околната среда, на земеделието и на здравеопазването.

Най-недоволни обаче строителните фирми са от министъра на регионалното развитие арх. Виолета Комитова. 

"Само в рамките на един месец, в който арх. Комитова заема поста служебен министър на регионалното развитие и благоустройството, строителният бранш в България изпадна в колапс. Вследствие на създадената от страна на министъра несигурност МРРБ и ресорните ведомства не работят, строителните и монтажни работи не се актуват, разплащания с контрагенти не се извършват. Крайно противоречиви са и действията на министър Комитова, свързани с кадровата политика и направените уволнения и назначения", пише КСБ до президента.

 

Строителната камара твърди, че са блокирани и всички оперативни програми, които засягат енергийна ефективност, ВиК мрежи и околна среда, транспортна инфраструктура, развитие на селските райони и това можело да доведе до загуба на милиарди евросредства.

КСБ обаче мълчи по скандалните разкрития в одита на Сметната палата за дейността на държавната "Автомагистрали". Проверката потвърди критикуваната от години практика държавната компания да превъзлага без прозрачност и контрол, в разрез със Закона за обществените поръчки, строителни дейности на десетки фирми. Избраните строители пък са получавали за "услугата" нелогично високи аванси.

През седмицата служебният министър Виолета Комитова направи инспекция на изграждащата се магистрала "Хемус" в района на бъдещия пътен възел Русе – Велико Търново. За този участък няма още издадено разрешение за строеж, но авансово на строителните фирми са платени 95 млн. лв. от държавния бюджет. Министър Комитова бе посрещната от цяла флотилия тежки машини, които видно бяха струпани там, за да се демонстрира усилена работа.

От Камарата на строителите в България са обидени, защото секторът, който давал 12% от БВП на страната и в който работели над 250 000 души, се използвал за политически цели.

В писмото си до президента строителните фирми настояват да им бъдат разплатени натрупаните задължения от страна на държавата, за което са готови да предоставят допълнително информация. Те настояват още министерствата и ръководените от тях ведомства да изпълняват стриктно своите ангажименти по договорите, както и да продължи работата по програмата за енергийна ефективност.

От Камарата предупреждават, че ако не бъдат предприети мерки, ще защитават правата на членовете си и заетите в сектора по всички допустими от закона начини.

МРРБ: Строителният бранш не е в колапс

Комитова не е спирала нито един строеж или проект по програми, заявиха от пресцентъра на регионалното министерство във връзка с обявената по-рано днес декларацията на Камарата на строителите в България.

"Строителният бранш не е в колапс. Очевидно някои фирми са се чувствали сигурни при друг министър, а не при новия. Всички ресорни ведомства на МРРБ работят, но ако някои служители в тях са спрели работата си, следва да си подадат молбата за напускане", казаха от министерството, откъдето казват още, че строително-монтажните работи се актуват редовно, предаде БГНЕС.

"Наследените от предишното управление задължения на стойност 600 млн. лв. относно републиканската пътна инфраструктура вече са осигурени със съдействието на служебния министър на финансите. Същите ще бъдат разплатени на всички коректни фирми, след като МРРБ извърши проверка на място за количеството и качеството на извършената работа", каза още от МРРБ и увериха, че към днешна дата министър Комитова не е спирала нито един строеж и нито един проект по програми.

  Източник: СЕГА

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.