Случва се това, което чухме в оня запис на ПП

Случва се това, което чухме в оня запис на ПП
18-08-2023г.
0
Карлос Контрера

Настоящата 2023г. трябва да остане в историята като една от най-срамните за структурите ни за сигурност. Копаем ново дъно, катерим нови върхове на провали... Случва се това, което чухме в оня запис на ПП.

Няма как да не се стигне до тук след три години "промяна", политически и управленски вакуум, след като една камара случайно попаднали по върховете на властта се упражняваха в и върху сектор "Сигурност". Така стигаме до куриоза, синтезиран в следното заключение "В сектор "Сигурност" няма сигурност". Заключението не е мое, а на ескперти, работещи в системата... 

Действително след упражненията в последните три години, след вихрещата се тотална политизация на МВР и ДАНС, резултатите са такива каквито са. 

Имаме служби за частна употреба, имаме служби за политическа употреба и поръчки. Сигурността обаче я няма. Кадровите кадрили демотивираха служителите, създадоха една параноична среда за работа, липсата на перспектива и стабилност направи цели структури практически неработещи. Оперативната работа съвсем замря, защото каква мотивация да има човек за работа, когато събраното на следващия ден е достояние на външни кръгове, а доста често течът стига до разследвания...

По-страшното е, че това не е краят на свободното падане. Още страшни неща има да стават. Показните и поръчкови убийства са само елемент от веригата. Да не забравим, че имахме атентат срещу Главния обвинител на държавата, имаме безпрецедентен пробив в граничната сигурност, а през границата на ура освен мигранти минават и доста други работи. 

В същото време на политическия хоризонт имаме едно намерение за още и още политическа намеса в службите, за още безпринципно и безогледно кадруване, за поръчкаджийски задачи. Стигнали сме до там, че кадровия офицер от МВР, по настоящем министър, се изпусна, че той кадрувал в МВР. Все съм си мислел, че по закон професионалното ръководство в лицето на Главния секретар кадрува, а нещата се случват чрез конкурси. По закон, да, де факто не. Така стигаме и до следващото окровение - слагам хора, на които вярвам. Ама те директорите на областни дирекции не са изповедници, а се слагат да постигат резултати. Не сме в частна фирма, където да си назначаваш хора по симпатии.

Трагедията е пълна, но това е само началото. Ще направя и една хипотеза - вакуумът в МВР, ДАНС и разузнаването ще роди свободни територии на улицата. Вероятно вървим към ново разпределение на територии, бизнеси, да ги наречем, хора и влияние. А това се случва и ще се случи с още кръв.

Да, дойде Промяната. Не е такава, каквато ви я обещаха, но е промяна. Сега въпросът е как по-скоро да се оттървем от цялата шайка, преди да са закрили държавата окончателно!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.