Словакия тества за коронавирус 2.58 милиона души за един ден

Словакия тества за коронавирус 2.58 милиона души за един ден
02-11-2020г.
9
Гост-автор
Само за един ден, вчера събота, в Словакия тестваха 2,58 милиона души! Или 2/3 от възрастното население. 1% от тестваните се оказаха вирусоносители и бяха карантинирани за 10 дни. Останалите получиха сертификат, че са тествани. Целта е за ДВА дни да бъде тествано ЦЯЛОТО население над 10 годишна възраст! Тестването е безплатно и доброволно, но които откажат да се тестват, трябва да се самоизолират за 10 дни. Премиерът Игор Матович каза: "Свободата трябва да върви заедно с отговорността към тези, които са по-слаби сред нас, раково болните, възрастните хора, хората с други заболявания." Тестването се извършва с помощта на армията и участието на полицаи, доброволци и административни работници. Общо 40 000 души, от които половината са медицински персонал.
 
Целта на акцията е да бъдат изолирани само този 1% от хората, които са активни носители на вируса в момента. Оценено е, че разходите ще са многократно по-ниски от налагането на тотален lockdown на цялото население, който би бил тежък удар върху икономиката на страната. Тества се с антигенни тестове, които не са толкова точни, колкото стандартните PCR тестове, но за сметка на това са бързи и евтини. Дори да бъдат изпуснати малък процент вирусопозитивни, огромната част от тях ще бъдат изолирани, което ще доведе до рязко спадане на числото R доста под 1. Прецизността на този подход е несравнимо по-висока от всеобща карантина на сляпо на цели градове или държава.
 
Тогава въпросът е защо тази стратегия да не се приложи и в България? В крайна сметка Словакия не е Китай или Германия. Броят на населението е сравним (79%) с българското. Словакия не е от най-богатите страни в ЕС, напротив БВП на глава от населението е сравним с този на Румъния. До вчера те имаха около 25% повече потвърдени активни случаи от нас, но това е при положение, че правят систематично 2 ПЪТИ повече тестове от нас. (Вижте графиките.) Това значи, че при масово тестване в България като това е Словакия, трябва вероятно да очакваме около 2% от населението да са вирусоносители в момента. Но ако тези 2% бъдат карантинирани, останалите 98% ще могат да продължат нормалния си живот и работа.
 
Съществената разлика обаче между Словакия и България е, че тяхното правителство ги е грижа доста повече за живота и здравето на гражданите. При повече (113%) регистрирани случаи от началото на пандемията, те имат само 219 починали. Това е само 17% от нашата бройка 1279! В момента те имат точно изработен план как да спрат растежа на инфекцията, да опазят медицинската си система от колапс, заедно с живота и здравето на населението. Докато нашето правителство няма дори бледо подобие на план. Както обикновено българските управници разчитат на тактиката "да се снижат и да чакат бурята да отмине някак си от само себе си". Доста жалък и нещастен "план" е това и със сигурност няма да донесе нищо хубаво на населението, държавата и икономиката.
 
Автор: Вал Тодоров

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.