След лобистки натиск депутатите развързаха ръцете на фирмите за бързи кредити

След лобистки натиск депутатите развързаха ръцете на фирмите за бързи кредити
20-11-2020г.
24
Гост-автор
Депутатите развързаха ръцете на фирмите за бързи кредити да търсят от клиентите си огромни неустойки. Предложението за законовата промяна е на отцепилия се от БСП депутат Спас Панчев и е внесено между първо и второ четене в преходните и заключителните разпоредби на Закона за ДДС, където са вкарани промени в още дузина други закони. Към него няма приложени мотиви и изненадващо управляващото мнозинство - ГЕРБ и Обединени патриоти, го подкрепиха, въпреки че по правило отхвърлят почти всяко предложение на опозицията. Промяната бе гласувана в четвъртък в пленарна зала ан блок с още няколко параграфа с промени в напълно различни закони, без никакви дебати.

При окончателното приемане в четвъртък на пакета данъчни промени за догодина народните представители гласуваха промяна и в Закона за потребителския кредит, която позволява неустойката при неизпълнение на задължения по договор за заем от фирма за бързи кредити, да може да достига до двойния размер на главницата, без това да се счита за прекомерни разходи.

Досега законът определяше подобни неустойки за прекомерни и накърняващи добрите нрави и те автоматически падаха в съда, когато се стигне до дело.

Новият текст в Закона за потребителския кредит означава, че ако сключилият договор за 1000 лв. не изпълни условието по него в тридневен срок да представи поръчител, ще му се начислят допълнително до 2000 лв. разходи за неизпълнение. И съдът няма да може да обяви подобна клауза в договора за неравноправна и оттам нищожна.

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.