След две години епидемия, какво се знае със сигурност?

След две години епидемия, какво се знае със сигурност?
08-02-2022г.
43
Иван Бакалов
1. Към вируса не се създава траен имунитет нито след преболедуване, нито след ваксина.
2. Естественият имунитет след преболедуване не е по-силен от ваксинирането. Повечето заразени с по-лекия вариант Омикрон са прекарали по-тежкия вариант преди година или по-малко от година.
3. Повечето ваксинирани изкарват ковид по-леко или безсимптомно, или въобще не се заразяват. Смъртните случаи сред ваксинирани са многократно по-малко от неваксинирани, дори при хора на преклонна възраст.
4. Най-успешно се справят с вируса в Китай, след пълна карантина (наричана по цял свят локдаун за по-страшно), Япония и др. страни със строги мерки и дисциплина при спазването им.
---
Това са безспорни факти, които много хора отричат и спорят по тях. Това не оставя оптимизъм какво ще се случи на земята при една по-смъртоносна епидемия, при каквато най-добре ще се справят жълтата раса.
Какво да очакваме занапред?
1. Надяваме се да се повтори епидемията с Испанския грип, който минава на вълни за около две и половина години, както върви и сегашната епидемия до момента (но сега има 4 пъти повече хора за заразяване).
2. Надяваме се да се появят ефективни противовирусни лекарства, освен ваксини.
3. Възможно е коронавирусът да мутира в различни щамове като сезонен грип, както се случва и с Испанския грип, грипен вирус А H1N1.
4. Възможно е новите щамове да са не по-малко смъртоносни и да се наложи масова ваксинация всяка година.
---
Някой да има други очаквания, например, че вирусът ще изчезне вдън земя? Впрочем, според някои няма вирус, това е леко грипче, кромид и прочее.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.