След 8-месечно прекъсване отново има връзка с Вояджър-2

След 8-месечно прекъсване отново има връзка с Вояджър-2
06-11-2020г.
16
Гост-автор

Вояджър-2 е в космоса вече 43 години и почти две години в междузвездното пространство и е напълно сам през последните осем месеца.

Единствената радиоантена в света, която може да изпраща команди към космическия кораб, Deep Space Station 43 (DSS43), е в процес на ремонт и модернизация. Това означава, че за този период няма връзка с Вояджър-2.

Миналата седмица са изпратени няколко команди до космическия кораб като тест. След 34 часа и 48 минути екипът получава "здравей" от дълбокия космос. Вояджър-2 е добре и е в състояние да изпълнява команди на 18,8 милиарда километра от Земята.

DSS43 се намира в Канбера, Австралия, и е част от мрежата на НАСА Deep Space Network, група от радиоантени за комуникация с космически кораби извън орбитата на Луната. Другите две съоръжения са в Голдстоун, Калифорния, и Мадрид, Испания. Обикновено с космически кораб може да се свърже всяка от трите станции, но Вояджър-2 е изключение. За да покаже луната на Нептун Тритон,  е изнесен на орбита, която го изпраща все повече на юг спрямо равнината на Слънчевата система, което означава, че с него може да се осъществи контакт само от Австралия.

Построена през 1972 г., антената е модернизирана няколко пъти, но по-голямата част от оборудването е отпреди почти 50 години. Последният дълъг офлайн период бе необходим, за да се осигури цялостно обновяване на DSS43 и да се инсталира нов хардуер. Антената с широчина 70 метра ще заработи напълно през февруари.

"Това, което прави тази задача уникална, е, че ние работим на всички нива на антената, от фундамента чак до захранващите конуси в центъра на чинията", разказва ръководителят на проекта DSN от лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Сондата Вояджър-2 продължава да пътува и извършва научни измервания  43 години след изстрелването си и 31 години след приключването на основната си мисия. Наскоро ремонтираната DSS43 ще бъде от решаващо значение за текущите и по-близки мисии, както и за предстоящи мисии като мисията за Мар и "програмата Артемис" за връщане на хората обратно на Луната.

"Антената DSS43 е тясно специализирана система; в света има само две други подобни антени, така че изключването на антената за една година не е идеална ситуация за Вояджър или за много други мисии на НАСА", добавя Филип Болдуин (Philip Baldwin), оперативен мениджър за програмата за космически комуникации и навигация (SCaN) на НАСА. "Агенцията взе решение да извърши тези подобрения, за да гарантира, че антената може да продължи да се използва за настоящи и бъдещи мисии. За антена, която е на почти 50 години, е по-добре да бъдете активна".

 

Източник: Офнюз

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.