Слави Василев: Няма да си разтурят колибката, преди да орежат правомощията на президента

Слави Василев: Няма да си разтурят колибката, преди да орежат правомощията на президента
27-11-2023г.
0
Лентата

Управляващите няма да си разтурят колибката, преди да орежат правомощията на президента да създава политическа алтернатива и да предлага състав на служебния кабинет, какъвто той прецени, за да си гарантират по този начин спокойствие. Направят ли това - опасявам се, че ще стигнем до момента, в който Делян Пеевски ще бъде премиер на България.

Това мнение изказа пред БНР политологът Слави Василев и коментира, че "това е беда пред всеки един здравомислещ човек".

"Ще отрежат крилата на президента Румен Радев, за да може той да не лети високо в полето на политическата алтернатива, за да си гарантитрат спокойствие", смята той.

Според него Николай Денков е формален премиер, а "истинският човек, който е с нарастваща тежест и авторитет, е Делян Пеевски":

"Помните, че Пеевски беше като антихриста на новия модерен път, по който България трябваше да тръгне с обещанията от настоящите управляващи от ПП. Парадоксът е, че точно те направиха така, че г-н Пеевски не само да управлява държавата задкулисно, но и вече да се говори за негова позиция на редовен министър-председател. Хората вече трябва да разберат, че почти непоносимо е положението в държавата". 

Василев изтъкна, че "отношението на хората в Народното събрание към Делян Пеевски въобще не е огледален образ на отношението на хората на улицата към образа му, който продължава да предизвиква смущение и отвращение".

"Понеже в момента монопол в парламента имат Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков - те създават дневния ред и наратива, а този наратив се повтаря от всички медии, защото легитимността е в Борисов, Пеевски и Петков. Нормално е медиите да отразяват тази легитимна гледна точка, тъй като това е редовното правителство на България. Политическата алтернатива на това управление за съжаление няма същата тежест, за да има истински дебат в медиите. ... Тази парламентарна форма на управление все повече стеснява хоризонта пред нас".

Интервюто на Петър Волгин със Слави Василев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.