Скръбна вест: Ген. Любен Гоцев пое към вечния си път

Скръбна вест: Ген. Любен Гоцев пое към вечния си път
08-10-2020г.
28
Гост-автор

Тъжната новина беше потвърдена и от Виктор Вълков, който беше министър на външните работи непосредствено след промените през 1989-1990 г. и близък на генерал Гоцев. Повече подробности за момента не са известни, предаде БГНЕС.

Тази година генералът навърши 90 години и отпразнува пищен юбилей. Здравето му обаче от няколко години се беше влошило и той почти не можеше да ходи. Допреди един месец Любен Гоцев все пак успявал да се обслужва сам. Изведнъж обаче бъбреците му тотално отказали да работят, припомня Лупа БГ – lupa.bg

Любен Гоцев отпразнува своя 90-ти рожден ден на 3 март тази година в култовия ресторант „Монтерей“.

За дългоочаквания юбилей генералът почерпи не веднъж, а цели три пъти.

Тази година той отбеляза празника си първо със семейството, а после и със своите стари съратници от кръга „Монтерей”, генерали, съдии, прокурори, банкери, както и бивши митничари.

Уважение пред 90-годишния генерал засвидетелстваха и единствените българи, собственици на банки към момента – Младен Михалев-Маджо и Петя Славова.

Генерал Любен Гоцев е роден на 3 март 1930 г. в София. Завършва Московския държавен институт за международни отношения /МГИМО/.

Любен Гоцев е български политически и държавен деец, дипломат и разузнавач от кариерата. Той беше член на Българската комунистическа партия, а след това на нейната наследница БСП.

В периода от 1974 г. до 1982 г. е заместник-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност. След това преминава на работа в МВнР. Той е заместник-външен министър от 1982 до 1989 г., а във второто правителство на премиера Андрей Луканов от септември до декември 1990 г. е министър на външните работи.

Ген. Гоцев оглавяваше предизборния щаб на БСП на първите демократични избори за 7 ВНС през юни 1990 г.

Поднасяме съболезнования на семейството!

 

Източници: БГНЕС, Лупа БГ, onovini.eu

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.