Ски сезон 20/21 – между Швейцария и България

Ски сезон 20/21 – между Швейцария и България
09-12-2020г.
13
Гост-автор
Вирусът Ковид-19 отдавна не е зараза, а политика. При това политика в най-грозната ѝ форма: управляване на цели сектори от икономиката на света, посредством политически решения за целесъобразността да функционират едни или други дейности и респективно – да бъдат забранени. Поредна жертва на игрите, свързани с преголямата грижа за човечеството, са зимните спортове и в частност ските и тези, които се упражняват на открито, в планината. Причината? През отминалия сезон в един елитен австрийски курорт се заразили ужасно много хора и според легендата - те тръшнали Европа. И това било категорично доказано! Излиза, че нямат общо онези, които продължаваха да летят със самолети между континентите в първите два месеца на инфекцията, не са местните условия за развитие на заболяването – ски курортите се оказаха лошия развъдник на новата чума.
 

В резултат, канцлерът на Германия Ангела Меркел с едно изречение задраска целия зимен туризъм на Европа, за да бъдат опазени хората. Това е същият държавен глава, която в началото на епидемията твърдеше, че хората трябва да са навън, в парковете, да са активни, защото така се пазят от заразата.

И сега не самите ски са проблем, не пистите са проблем, а това, че хората ще се доближават един до друг на съоръженията.

Но публичният транспорт в Германия работи навсякъде и там хората са значително по-слабо защитени, отколкото онези, които са готови да се спускат по пистите.

Какво цели с цялостна ЕС-ски забрана Меркел?

Ако действително европейските лидери се съгласят с нея, тогава близо 15 милиона германци, които ежегодно се отдават на зимните спортове, няма да вдигнат национална революция. Хората приеха всевъзможни ограничения и експерименти със свободата си, но това вече няма да понесат.

Странното е, че до този момент всички държавни правителства носеха отговорност за темпото и начините по които се налагат ограниченията и мерките за защита, включително допуска на чужди граждани на своя територия. Сега обаче, когато нито Австрия, нито Швейцария, нито България възнамеряват да възпират европейските скиори, германският лидер реши със замах да разреши вътрешния си проблем, като го превърне в такъв на целия Съюз.

За късмет на швейцарците обаче те не са в ЕС и заявиха, че нямат никакво намерение да затварят своите ски курорти, защото спазват всички здравни мерки. И докато медиите раздухваха дебатите в тази насока, по швейцарските хълмове скиорите се спускаха с радост и облекчение.

Австрийският канцлер Себастиан Курц също изяви силни резерви по повод на крайната мярка, предложена от Меркел, която води не само огромно разочарование за десетки милиони измъчени от карантини и всевъзможни ограничителни мерки европейци, но и чудовищни по размерите си загуби за десетки хиляди бизнеси.

В ситуацията на словесни престрелки между големите играчи, България кротко оповести, че е в пълна готовност да проведе нормален зимен сезон, защото всички възможни мерки, приложени както в Швейцария, така и планирани в Австрия, у нас вече са въведени.

Какъв ангажимент пое Австрия за зимните си курорти, в условията на вируса?

Да прекрати традиционните партита в заведенията по пистите, които бяха с жива музика, дижеи и продължаваха между три и осем часа. Да дезинфекцира кабинките на лифтовете на определено време и да се пътува с отворени прозорци. Всички хора да чакат на опашки, където те се образуват, с маски на лицата. Ресторантите да допускат намален брой гости, които да се записват онлайн за часа на посещение.

Според всички здравни специалисти, мерките, които е обявила Австрия, които вече се прилагат в Швейцария, каквито е заложила и България, са оптималното възможно.

Важното е – и в това са съгласни дори инфекционистите и вирусолозите – спортът, движението, чистият въздух, добрата емоция, са съставна част от здравето ни, а след десет месеца градски терор, всички хора са заслужили правото да се усетят живи!

 

 

България е сред най-сигурните места в Европа за бяла, спортна зимна ваканция; у нас не съществува австрийската традиция за тежко пиене по пистите по време на безкрайни купони. Заведенията, които биха посрещали гости, се управляват от вече отлично дресиран в Ковид изкуството на обслужване персонал и те се намират в курортните градчета, а там контролът е много по-непосредствен и постоянен.

Не само българите искат да стигнат до пистите на Банско, Пампорово и Боровец, но и традиционните гости на България, като за предстоящия сезон очакваме пристигащи от всички съседни държави и от страни, с които сме отворили границите за свободно движение.

Темата е както финансова, така и здравна – от психологическа и физиологична гледна точка.

Австрийският канцлер Себастиан Курц отбеляза, че само в дните до Нова година, ако австрийските курорти са затворени, това е загуба от над 2 млрд. евро за икономиката на страната. И той пожела да разбере как страната му ще бъде овъзмездена за наказанието, наложено от Ангела Меркел.

По непотвърдени данни, австрийските ски курорти ще отворят на 24 декември и всеки, който е все още жив и месеците в домашен офис не са го превърнали в набъбнал пластелин по пижама, ще може да кара на воля. Основанието обаче е на първо място психологическо и здравно.

Хората, които са живи и здрави, не са съгласни да ги държат като живите мъртви, погребани под тонове бюрократични приумици.

Ако дивотиите на политиците продължат, онова, което ще се случи е пренастройване на ски производството: ще се появят нови модели ски, които са едновременно за пантене (качване нагоре по пистите) и спускане в необработен сняг. И десет Ангела Меркел няма да спрат желанието на хората да се движат и да се грижат за здравето си, както на тях им е необходимо! 

Защо България е отлично място за зимни спортове в условията на пандемията? Нашите курорти се радват на голямо количество семейни хотели, къщи за гости и апарт комплекси, които дават възможност за настаняване с достатъчно дистанция между хората, когато не са екипирани. 

През летния сезон нито един турист, независимо дали на морето или в планината, не се е заразил с вируса, а след толкова месеци натрупан опит в обслужването на обществени места, сега това е още по-малко вероятно да се случи.

Въпросът, който създава колебание е: Дали някой турист може да пристигне в курорта още преди да усети симптомите на заразата?

Е, по същия начин можем да попитаме: А какво ще стане, ако си тръгне, пак без да е усетил симптоми на зараза?

А какво правим с всички милиони хора по света, които вече са преминали през заразата, но са длъжни да спазват същите ограничителни режими?

Не е известно Ангела Меркел да познава класическата българска приказка за „Нероден Петко“, но в момента тя е в ролята на оплаквачката, която предвижда най-страшни беди за бъдещ Петко и в частност – за скиорите в Европа. В нейната притворна загриженост обаче отсъства елементът „местна икономика“.

 

 

Несъмнено България не може сама да издуе гърди срещу германския канцлер, но след успешното начало на ски сезона в Швейцария и при активизиране на Австрия, ние можем само да предлагаме онова, което вече сме гарантирали: отлични условия на грижа за гостите, сигурност при прехраната и здраве и много здраве, ежеминутно здраве за всеки, който е по снежните склонове.

Курортът Банско вече пусна кабинките си. Потеглиха празни, но дезинфекцирани. Армии от непрестанно работещи служители с пръскачки на рамо ще гарантират хигиена като в операционна. Хората и без това свикнаха да са постоянно с маски на лицата си, така че и това не е проблем.

Ако политиканстването, яхнало вируса, отстъпи на здравата логика и човешката потребност от двигателност, свобода и здраве, абсурдът със затварянето на зимните курорти ще бъде прекратен. Нелогично, нечестно и дори неморално е цяла Европа да пази Ангела Меркел от вътрешен метеж, защото тя е решила да затвори под ключ 15 милиона свои сънародници.

Банско, Боровец и Пампорово ще бъдат сред зимните хитове тази година, защото въпреки градските проблеми с вируса, курортите ни са мястото, където здравите хора трябва да отидат.

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.