Схемата за плащане на газ в рубли

Схемата за плащане на газ в рубли
01-04-2022г.
94
Гост-автор
1. Купувачът на газ ще трябва да си открие сметка в Газпромбанк във валутата, в която досега си е плащал. Примерно евро или долар. Валутата остава същата, сменя се само банката. Може досега да е плащал през сметка в Уникредит, но Путин иска сметката вече да бъде в Газпромбанк на името на купувача.
2. Еврата, намиращи се в тази сметка, все още са собственост на купувача (примерно Булгаргаз) и все още сделка за газ няма. Ако Булгаргаз трябва да плати 1 млн евро, той внася 1 млн евро по своя собствена сметката в Газпромбанк.
3. Газпромбанк продава тези евра на московската борса срещу рубли, на когото има рубли, а иска евро. Ако, примерно, Хуавей има рубли от продажба на телефони, може да ги продаде за евра. Еврата се прехвърлят от сметката на Булгаргаз в сметката на Хуавей в неговата банка, примерно HSBC. До този момент еврата са били на Булгаргаз, но вече са на Хуавей, а рублите на Хуавей се внасят по сметката на Булгаргаз в Газпромбанк
4. Булгаргаз вече няма евра, а има рубли, като курсът е без значенив. Дали в сметката ще има хикс или игрек рубли, за Булгаргаз е все тая, той неговото задължене да внесе 1 млн евро си го е изпълнил.
5. Банката прехвърля на Газпром рублите, които до този момент са собственост на Булгаргаз. Сделката е приключена, газът е платен.
Реално за Булгаргаз нищо не се променя. Има да плаща 1 млн евро и внася по сметката си 1 млн евро, само че в друга банка. Няма причина да откаже, защото банката няма как да е част от договора, само валутата. Продавачът е в правото си да посочи банка, в която иска да му се плаща.
Защо, тогава, е цялата гимнастика?
Защото чак до точка 4, еврата са собственост на Булгаргаз. Ако някъде по пътя бъдат санкционирани или блокирани, Булгаргаз остава без евра в т. 3, без рубли в т. 4 и и в крайна сметка - без газ, защото няма да си го е платил. А трансферът на рублите в точка 5 от рублевата сметка на Булгаргаз до тази на Газпром не може да бъде блокиран от никого. Докато в класическата схема, в която Газпром има еврова сметка в европейска банка или доларова в американска, тя може да бъде блокирана или санкционирана, след като в нея постъпят евра.
Идеята е, че докато еврата не напуснат ЕС, те са собственост на Булгаргаз, не на Газпром и никой не бил искал да ги запорира. Ако стане беля по пътя на тези евра или долари, рублевата сметка ще остане празна, газът няма да се плати и ще бъде спрян.
Сега ще си направя пуканки и ще чакам да видя какъв аргумент ще намерят, за да не се съгласят.
 
   Автор: Димитър Ганчев, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.