SI VIS PACEM, PARA BELLVM

SI VIS PACEM, PARA BELLVM
07-03-2022г.
64
Гост-автор
През Януари 2021-ва г. Полша организира мащабна военна симулация на война с Русия. Военното ръководство обяви план да удържи руските военни сили в продължение на поне 22 дена. Вместо това, на 4-тия ден полската отбранителна линия бе пробита, а на 5-тия пада Варшава и страната капитулира. Въпреки, че числеността на полската армия тогава (и следователно в симулацията) бе 150,000 души, нивата на обучение се поддържаха особенo високи след 2014-та, а опитът, придобит във външни конфликти бе значителен.
Правителството представи на обществеността шокиращите данни от симулацията и обеща да вземе категорични мерки по въпроса. Предложен бе пакет от близо 133 МИЛИАРДА долара до 2035-та за модернизиране на въоръжените сили, включващ удвояване на състава от 150,000 на 300,000 души, което би направило Полша държавата с най-голямата постоянна армия в Европа след Русия и Турция.
В разговори с хора тогава, сред които покойния днес Георги Коритаров, се опитвах да застъпя тезата, че цялата симулация най-вероятно е била предварително подготвена и резултатите силно преувеличени или направо неверни. Целта - именно оправдаването пред избирателите на колосалния разход, шокова модернизация и удвояване на въоръжените сили от страна на правителството на консерваторите. Въпросните бяха подложени на вече години брутален натиск от страна на Брюксел навън и либералите вътре в страната. Всяко решение им бе оспорвано, а подобно - за създаване на най-голямата армия в Европа извън Турция и Русия, едва ли би имало друг шанс да мине.
От другата страна ме убеждаваха, че не съм прав и Русия разполага именно с подобна премазваща военна мощ, срещу която никоя източноевропейска страна не би могла да се справи, дори след подобно модернизиране. Тезата бе застъпвана от по-отявлените атлантици с цел един вид да ми докажат, че само дипломация и политика, отдадени на пълна сервилност към Вашингтон, биха могли да ни спасят. Сили за друго просто нямаме и няма как да имаме. Прекалено сме малки. Харченето за армии е безсмислено, Русия е просто прекалено силна. "Живеем във времената на дипломация и икономика, това с армиите е от миналото."
Само година по-късно колелата на историята родиха напълно реално въплащение на тази симуалция. В ролята на Полша, обаче, бе Украйна - една многократно по-бедна, корумпирана, неорганизирана, вътрешно раздирана и дисфункционална страна от Полша. Със значително по-слаби въоръжени сили от почти всеки аспект - организационен, финансов, инвентарен и прочее. Една страна с много по-голяма граница с Русия, почти изцяло равна - перфектна за инвазия. Резултатите, обаче, са че на 12-тия ден нито страната, нито столицата все още са паднали.
В следствие на това смятам, че вече мога да бъда по-скоро сигурен относно полския номер, който кабинетът във Варшава изигра преди година. Войната в Украйна доказва тезата ми от тогава. Цялата симулация е била по-скоро манипулирана или преувеличена в насока катастрофална загуба на полските сили с цел оправдаване на огромните разходи за модернизация и удвояване на състава, който приеха. По този начин още преди година полските консерватори успяха да "излъжат системата" и прокарат удвояване на армията си в условията на все още пълен либерален сън. Сън, при който отвсякъде ни казваха, че историята е приключила, важните теми вече са само икономика, Зелен преход, правата на чернокожите в САЩ и движението на Транс хората. А пък ако има някакви сериозни конфликти отново, те няма да бъдат другаде, освен евентуално в Южнокитайско море.
Една година по-късно историята за пореден път доказа правотата в тезите на консерваторите и в консервативното политическо мислене изначално. А именно, че няма и няма как да има утопии. Били те марксистките за безкласов свят или либералните за "края на историята" и вечния триумф на демокрацията, капитализма и международното право. Войни ще има - вечно. Затова е важно винаги да държим обществата си в кондиция за водене на военни действия. Граждански, етнически, религиозни и расови конфликти ще има - вечно. Затова е важно винаги да държим обществата си в състояние на вътрешен покой, сплотеност, религиозна и етническа хомогенност. Парите никога няма да ни "купят" свят, в който базовите човешки инстинкти са изчезнали. Технологията няма да заличи племенната принадлежност на нашия вид. А в международните отношения силата и "тоягата" винаги ще играят роля, без значение колко "прогресивен" и технологично напреднал е станал света. "Ако искаш мир, готви се за война".
 
    Автор: Кристиян Шкварек, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.