"Шоуто на Бойко" рестартира с гръм

18-06-2021г.
18
Гост-автор

Осмият ден от предизборната кампания за парламентарния вот на 11 юли донесе раздвижване. "Шоуто на Бойко Борисов" рестартира с гръм, след като бившият премиер зрелищно прекъсна скучна пресконференция на съпартийците си Тома Биков, Деница Сачева, Томислав Дончев и Костадин Ангелов. Тъкмо позадрямалите журналисти се чудеха каква е целта на срещата с тях, когато в залата с гръм и трясък влезе лидерът на ГЕРБ - и демонстрира познатата си добра форма с приказки на едро, откровени небивалици, гримаси, свойски изрази и грубиянски подмятания. За двадесетина минути

потокът на мисълта му успя да обхване целия "конспект" - разгроми политическите врагове за ваксинирането, Северна Македония, кадруването, язовирите, подготовката на вота, обвиненията към него самия, плана за възстановяване, уволнението на Тодор Кантарджиев, джипката... Ожали и демокрацията. Нито дума не пророни обаче за санкциите по закона "Магнитски", които хвърлиха огромно петно върху България заради неговото управление. Или за скандала с ББР и окопалите се по държавните фирми фенове на ГЕРБ.

Случайно или не, избухването на Борисов дойде, след като социолозите започнаха да отреждат водещо място на "Има такъв народ" в анкетите си. А напоследък бившият премиер бе попритихнал. Така "Шоуто на Бойко" влезе в предизборна схватка с "Шоуто на Слави".

Няколко пъти в монолога си лидерът на ГЕРБ нападна журналистите - къде били разследващите от тях, защо задавали избирателно въпроси, как така спестявали гафовете на служебната власт.

Тези думи са изумителни с наглостта си, защото точно по времето на Борисов бе ликвидирана журналистиката. Той лично отгледа "мисирки", които блажено търчат край него до днес. И точно журналистиката спестяваше много от безумията на ГЕРБ. Борисов бе и човекът, който ”изобрети” пресконференция без микрофони и дълго време избягваше всякакви неудобни въпроси, предпочитайки  монолозите от джипката. 

"Гледам Кацаров - с маска, не думай!... Щото и той видя цял свят да ходи така", рече Борисов по адрес на здравния министър. Всъщност именно Борисов бе управникът, който като истински деребей се разхождаше без маска дори в разгара на ковид кризата. А ако изобщо сложи маска, то е неправилно. Когато обикаляше църквите без маска и РЗИ дръзна да го глоби, парите излязоха от джоба на данъкоплатците, защото Министерският съвет се оказа организатор на неговите солови импровизации с джипката.

На пресконференцията лидерът на ГЕРБ се възползва и от посещението на еврокомисаря по здравеопазване Стела Кириакиду у нас преди ден, която по неговите думи дошла да ни се кара, че служебната власт бави ваксинирането. "Мене ме е срам. Разбирам що комисарката е тук - да им отпере шамар... МолИх се за ваксини, всичките европейски държави извадиха от своите количества да се ваксинираме. И сега сигурно казват: Зак'во се молИхте, откАчихте ли, бе!", избоботи Борисов в типичния си сленг. А адвокатстването на Кантарджиев се състоя в: "И защо го махнАха? Ми той, човекът, съобщаваше новините с едно добро чувство...".

Истината е, че Борисов и Ангелов направиха България последна по ваксинация в Европа, без изгледи да навакса. Само за един месец служебното правителство ваксинира толкова възрастни над 60 г., колкото предишните управляващи за 4 месеца. До унизителното молене за ваксини се стигна, след като кабинетът на Борисов заложи на “АстраЗенека” и пропусна да поръча достатъчно количества от РНК ваксините. Днес премиерът както обикновено пропусна и факта, че България почти през цялата пандемия бе на едно от първите три места по смъртност в Европа благодарение на стихийното управление на кризата. Неговото управление допусна и хора да умират по улиците, без да получат достъп до медицинска помощ.

Борисов твърди още, че новата власт източила язовири, за да ги снима като антиреклама на ГЕРБ. Журналистически проверки и сателитните снимки опровергаха тези твърдения. Стана ясно и че по закон язовирите не могат да са пълни, защото ремонтите по тях не са приключили документално. Но нищо - Борисов дори каза, че май "те ни спретнаха и това на "Студена"". Кой е този лют враг, който е източил пернишкия язовир насред царстването на Борисов, разбира се, не стане ясно.

Потокът на мисълта включи и охранителната фирма "Ипон". От 20 години той нямал общо с нея, макар да не е тайна, че има.  Борисов дори защити и ММА-боеца Стъки, който нахлува из министерства и медии тия дни, атакувайки служебното правителство  - не били редни изявите му, ама иначе истината не можела да се чуе.

Демокрацията и правовият ред били много зле във времената след ГЕРБ, даде да се разбере Борисов.

Огромна част от монолога, както винаги, бе посветен на усърдно самопочистване и самохвалби. За "канибалския скандал" заяви: "Разиграват целия този цирк срещу мен. Искате ли аз да ви питам дали помните да сте се срещали с някой през 2009 г. Чудят се какво да изсмучат". Никой с нищо не бил заплашвал никога. По едно време вметна, че "разни пияници" инспирали скандалите срещу него и съпартийците му. Но кои са те, не уточни. Не се мина и без поредното "удостоверяване", че не е притежавал зпатни кюлчета.

Доказателството - личната клетва.

"Аз съм се заклел, че нямам златни кюлчета. Те ме издебнаха, заснеха...", гласяха откровенията му. Той продължи с критики към служебното правителство, че "назначи контрабандисти" на ръководни позиции в агенция "Митници". "Щото всичките теа беха с тирове, с цигари...с пуснати, с вдигнати...пилешки бутчета, съсипват бизнеса на българския бизнес", обясни объркано Борисов и се похвали, че докато е бил главен секретар на МВР лично той е арестувал за контрабанда тези, които сега работят в митниците. Бившият премиер така и не конкретизира с имена кого има предвид.

Борисов държеше да отбележи също, че нямало проблем и с возенето на прочутата джипка. "Стига с тази джипка", ядоса се той. Президентът Радев и премиерът Янев също ползвали джипове на НСО, ама някой не им придирял. Даже Слави Трифонов се движел с три джипа. Всъщност, Борисов се прави, че не разбира, че обществото бе възмутено не от ползването на автомобила по принцип. А от факта, че той не слизаше от него, ползвайки го за ежеминутна реклама. Слави Трифонов пък може да се движи с каквото пожелае, тъй като все още не е бил управляващ и воаяжите му не са за сметка на данъкоплатците.

"Ставам разследващ гражданин". "Такъв (като мен - б.а.) няма да намерите със сигурност". "Няма повече никога да видите канцлер на Германия, премиер на Великобритания и президент на Франция с български премиер да се разхожда из София". Всичко това бе част от буквалните откровения на Борисов за самия него. Тирадата завърши с логичното заключение, че Борисов е най-награждаваният и уважаван министър-председател в историята на България и на Балканите.

ЖАЛБА

На пресконференцията стана ясно, че ГЕРБ ще внесе жалба в ЦИК срещу служебния кабинет. Причината - правителството пропагандирало в полза на определени партии, в ущърб на други. Така ощетявало ГЕРБ, а трябвало да бъде независимо и безпристрастно. ГЕРБ очевидно са забравили, че при предишни предизборни кампании ЦИК на няколко пъти бе сезирана, защото Борисов и министрите обикаляха и агитираха в страната с държавни коли. Само фактът, че ЦИК не можа да събере нужното мнозинство, спаси Борисов от глоба.

   Източник: СЕГА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.