Шеф от Четвърта градска: Заповед на министъра изисква да приемаме само с положителен тест в COVID-отделение

Шеф от Четвърта градска: Заповед на министъра изисква да приемаме само с положителен тест в COVID-отделение
01-11-2020г.
1
Гост-автор
"Във връзка с излъчения репортаж по БНТ, последвалите реакции преди да се чуят всички участници в случая, заявявам следното! Бях потърсен по телефона от дежурния лекар в ОАИЛ. Проведох разговор с лекаря от БП, по личния телефон на дежурния лекар от ОАИЛ! За да бъде хоспитализиран пациент в ковид отделение, той трябва да има положително изследване на ковид, съгласно заповедта на Здравния министър. Поисках от лекаря на бърза помощ да отрази този резултат във фиша за спешна медицинска помощ, с който превежда пациента в болницата. Това, впрочем той и без мое искане би следвало да направи. Поисках от лекаря от бърза помощ да отрази и това, че пациента се насочва от кординационния център към Четвърта МБАЛ, за което нямахме и никакви други доказателства, освен устните му твърдения. Пояснявам защо са необходими тези "формалности". Задава ли си някой въпроса, какво би се случило, ако пациент без ковид инфекция попадне в отделение, където се лекуват такива болни? Кой ще носи отговорност за неминуемото му заразяване?" Тази позиция разпространи шефът на Интензивното отделение в Четвърта градска болница д-р Панчев чрез фейсбука на старшата сестра в отделението на болницата Кирилка Йорданова.
 
Шеф от Четвърта градска: Заповед на министъра изисква да приемаме само с положителен тест в COVID-отделение

На въпросите ми, болният има ли сърдечна и дихателна недостатъчност, лекарят от БП отговори с "не". На въпросът ми, болният може ли да се изолира в домашни условия, отговорът беше "да". При това положение запитах защо иска болният да се хоспитализира. Обяснението беше, че пациента не могъл да приема назначената му терапия поради наличие на ГЕРБ. Тези странични ефекти върху стомаха великолепно се корегират с добре известни медикаменти.

След като приключих разговора с лекаря, наредих на дежурната лекарка да приеме болния с индикацията, че е на възраст над 60 години, както е според заповедта на Министъра. Изхождайки от описаното от лекаря състояние, това беше единствената индикация за спешен прием!

От репортажа, излъчен по БНТ, ми направи впечатление , че на пациента му се казва, че ще го върнат вкъщи, тъй като отказваме прием - защо? По - нормално е да се каже " отиваме в друга болница", но това явно не е достатъчно драматично за нуждите на репортажа!

За мен е очевидно, че този репортаж е целта на мероприятието, а не хоспитализирането на болния!

Оставям без коментар, че колегата се е явил пред болницата, с предварително подготвена възможност за запис. Да не говорим , че записът е извършен напълно криминално! Учудващо е, че в това участва и БНТ. Това също ще коментирам с юристи!

Напълно съм наясно, че това е солова акция на младежа, явно наклонен към медийни изяви. По никакъв начин не свързвам това с институцията в която той работи! Колегите от Центъра за СМП - София, са подложени на невероятно натоварване и само добрите ни взаимоотношения и синхрон ще помогнат за преодоляването на критичната ситуация, в която се намираме.

Н-к ОАИЛ д-р Панчев".

Началникът на Отделението по Анестезиология и Интензивно Лечение в Четвърта градска болница в София д-р Панчо Панчев е гласът от телефона от записа в скандалния репортаж, излъчен по националната телевизия БНТ. Именно той бе чут да изисква от дежурния лекар от Спешна помощ писмени документи за докарания с линейка пациент с COVID-19 в тежко състояние. 

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.