„Ще разберем съдържанието на ваксините и противопоказанията им едва когато получим самия продукт“

„Ще разберем съдържанието на ваксините и противопоказанията им едва когато получим самия продукт“
04-12-2020г.
9
Гост-автор

Народното събрание даде картбланш на правителството да купим 4 ваксини срещу коронавирус, които са одобрени от Европейската комисия.

Това стана след бурни, почти двучасови дебати, по време на които опозицията отправи критики, че се иска одобрение насляпо. Министърът на здравеопазването също призна, че ще разберем съдържанието на ваксините и противопоказанията им едва когато получим самия продукт, придружен от съответната характеристика.

Така, без нито един гласувал „против“, но с 19 червени гласа „въздържал се“ и само 6 депутати от ДПС, участвали в гласуването с вот „за“, парламентът разреши на кабинета да се включи в споразуменията за покупка на ваксини, сключени от ЕК с фармацевтичните гиганти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech, Manufacturing GmbHand.

„Планът за ваксиниране е вече готов, утре ще бъде представен на МС и ще бъде гласуван. По този план ще бъдат ясно разписани всички целеви групи, които имат право и ще започне от тях програмата за ваксиниране“, обяви той, цитиран от dariknews, и повтори, че ваксините ще бъдат доброволни, безплатни и ще се поставят след посписано информирано съгласие.

В отговор на критиките за липсата на медицинска информация за съдържанието и противопоказанията на ваксините, Ангелов успокои, че ще получим ваксината чак тогава, когато получи разрешение от Европейската агенция по лекарствата.

Ще има кратка характеристика на продукта и в нея ще има отговор на въпросите, които се поставиха тук. Без характеристиката не можем да отговорим на въпросите, защото те са ясни само на производителя“, призна здравният министър.

След гласуването министърът на здравеопазването благодари за подкрепата, но преди това бе подложен на яростна критика от опозицията.

„Ние не искаме нищо да спрем, но искаме яснота, защото този план е естествено да се обсъди. Какъв е вашият план за имунизация на гражданите, все още не знаем, но когато българските граждани умират по стълбите на болниците, вие сте длъжен да поемете отговорност. Оставям тези, които умират в линейките. С този патос, който се опитвате да представяте картината, тя не отговаря на истината„, заяви Драгомир Стойнев от БСП. Той посочи, че имаме въпросните фризери, но не знаем коя ще бъде ваксината, каква ще бъде тя, коя от всичките 7 е най-добрата и как ще се определя кои граждани от коя ваксина да получат. „На много ранен етап сме, за да искате гласуване от българския парламент“, посочи зам.-председателят на ПГ на левицата.

„Вие трябва да се срамувате, че сме на първо място по смъртност. Гордеете ли се колеги, с това, кажете, ние от бсп не се гордеем. Защо се стигна до това, че населението ни е болно и няма достъп до качествено здравеопазване“, подчерта Стойнев.

Министърът отговори, че това и него е притеснило, но хвърли вината върху депутатите от опозицията, които разколебали народа, като не носели маски в пленарната зала.

„Аз също се притеснявам защо се стигна дотук и от смъртността, но едната причина беше, че от тази трибуна хората бяха убеждавани да не носят маска. От тази трибуна народни предстатвители обясняваха, че пропускателната способност на маската е по-голяма от вируса и видите ли, това не помага. Уважаеми дами и господа, ако в тази криза не покажем единство като народ и като нация, като депутати, които да вярват в правотата на мерките, в най-простите научни истини, няма да успеем и няма да стигнем доникъде“, контрира Костадин Ангелов.

Източник: Big5

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.