Северна Македония ще приеме бежанци от Афганистан

Северна Македония ще приеме бежанци от Афганистан
18-08-2021г.
23
Гост-автор

Република Северна Македония ще приеме на своя територия 450 афганистански бежанци. Държавата ще им даде убежище докато те завършат процеса си по кандидатстване за американски визи.

Става въпрос за цивилно население - хора, които са работили в хуманитарни и миротворчески мисии, активисти от правозащитни организации, журналисти, преводачи и студенти, се казва в изявление на правителството на Северна Македония, публикувано преди ден. Скопие заявява, че ще приеме и афганистанците, "които подкрепят войските на НАТО през последните 20 години".

Всички те са част от чакащите за международен въздушен транспорт, който в момента се извършва от летището в Кабул. Зоната все още е под контрола на САЩ и в момента е убежище за десетки хиляди хора, които напускат панически страната, след установяването на талибанското управление.

Бежанците от Афганистан, насочени към Северна Македония, се очаква да пристигнат там до края на седмицата, а точният ден ще бъде избран в зависимост от условията за полети от летището в Кабул.

Страната от НАТО е третата в Западните Балкани след Албания, също член на НАТО, и Косово, одобрила искане от САЩ за приемане на афганистански бежанци.

Албанският премиер Еди Рама и президентката на Косово Вьоса Османи заявиха на 15 август, че страните им временно ще настанят определен брой афганистански бежанци, чиято крайна дестинация са САЩ.

Докато са в Северна Македония, Албания и Косово, афганистанците трябва да бъдат проверени от американските власти и ще останат там, докато не бъде уредена документация за имиграционните визи на САЩ.

   Източник: "Свободна Европа"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.