Семейството – кауза, която си заслужава

Семейството – кауза, която си заслужава
21-11-2021г.
107
Лентата

Семейството е уютът, подкрепата, обичта, щастието и спокойствието, от които всеки има нужда. Днес ви разказваме накратко за няколко семейства, чиито истории завършват с щастлив край, благодарение на помощта на д-р Милен Врабевски и Фондация Българска Памет. Правим го, за да ви напомним, че дори когато всичко изглежда безнадеждно, светлина в края на тунела винаги има. Понякога е мъничка искрица, друг път ярък лъч, но доброто съществува и оцелява там, където вярват в него и там, където успяват да го съхранят и предадат нататък. Там, в семейното огнище на днешните ни герои.

Семейство Зартови, Русе

Преди години домът на Ивелина и Красимир Зартови и единадесетте им деца изгаря при пожар навръх Нова година. Вследствие на инцидента социалните институции отнемат децата от  родителите им.

Изпитанията пред семейството започват, когато се налага да направят всичко по силите си, за да си осигурят нов дом с необходимите условия, за да могат да приберат при себе си децата си. През 2020 година Ивелина и Красимир Зартови наследяват имот в с. Николово – голяма, семейна къща, но в ужасно занемарено състояние. В тяхна мечта се превръща идеята да преобразят мястото в своя първи собствен дом.

Щастливата развръзка се оказва запознанството на сем. Зартови с д-р Милен Врабевски. С негова помощ многодетното семейство ремонтира къщата си и обзавежда голяма част от нея, осигурява компютри за онлайн обучението на децата и финансира шофьорските курсове  на майката – Ивелина.

Семейство от гр. Кардам

Семейството от гр. Кардам добива печална популярност през 2019 г. след инцидент, който отнема живота на 9-годишния Стефан. От този момент грижите за неговите братчета и сестричета поемат техните баба и дядо. Дълги години семейството живее в къща с две малки стаички, без баня и тоалетна. Благодарение на дарения от добри хора е закупен нов имот, в който семейството се нанася. Къщата се нуждае от ремонт, но семейството няма възможност да заплати дори разходите по прехвърлянето й.

Историята им стига до д-р Милен Врабевски и той се ангажира да осигури  финансова подкрепа за необходимия ремонт на къщата на семейството и да обезпечи разходите по прехвърлянето на имота. На децата са осигурени дрехи, учебни пособия, таблети, а всеки месец екип на Фондация Българска Памет им доставя и продукти от първа необходимост. По този начин Мирослава (6 г.), Костадин (7 г.), Женя(9 г.), Ивелина (13 г.) и Мартин (15 г.) ще могат да растат спокойно и щастливо в собствен дом.

 

Семейство Иванови, Годеч

Велка и Краси от гр. Годеч са родители на 5 деца. Тяхното семейство печели приза „Голямото семейство на 2013 г.“.

За съжаление през 2015 г. на Велка е поставена тежката диагноза „тумор на пикочния мехур“. Въпреки мащабната кампания за събиране на средства и намесата на д-р Милен Врабевски и фондацията, през 2017 г. Велка губи битката за живота си.

Днес мъжът на Велка се грижи за своите пет деца, но не е сам в борбата да им осигури достоен живот. От години д-р Милен Врабевски помага финансово на семейството като поема разходите за ремонта на къщата им, ежемесечно осигурява дрехи, хранителни продукти и поема разходите по домакинството, както и всяка година осигурява средства за лятната почивка на Краси и децата.

Инициативата „Голямото семейство”

Под егидата на д-р Милен Врабевски преминават три издания на инициативата „Голямото семейство”, в които той успява да подпомогне над 25 многодетни семейства, всяко от които има различна и често тежка житейска история. Едно нещо обаче ги обединява - всички отглеждат своите деца достойно, с грижа, много любов и правят всичко по силите си, за да ги образоват.

Във времена на демографска криза инвестицията в най-ценното - децата, трябва да бъдe сред ключовите държавни приоритети. 

Защото всяко дете трябва да има своето щастливо детство, да расте необременено и да има шанса да мечтае смело.

И това е кауза, която винаги ще си заслужава!

Честит Ден на християнското семейство!

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.