СДВР излъгала за намерени бомби преди погрома над протестиращите

СДВР излъгала за намерени бомби преди погрома над протестиращите
20-10-2020г.
6
Гост-автор

МВР не е представило никакви доказателства за твърденията си, че преди първото "Велико Народно Въстание" срещу кабинета на Бойко Борисов на 2 септември протестиращите са скрили коктейли "Молотов" и други самоделни взривни устройства в палатковите лагери пред Министерски съвет, СУ "Св. Климент Охридски" и Орлов мост.  На първото заседание по делото, което гражданската организация "БОЕЦ" води срещу силовото ведомство с искане да докаже изказванията на ръководството си, не е присъствал негов представител. Това съобщиха от "БОЕЦ" на сайта си.  

"На делото от страна на СДВР не се яви никой, а "БОЕЦ" бяхме представени от Георги Георгиев. В хода на съдебното заседание стана ясно, че административният съд във Видин е уважил нашето искане и е изисквал от СДВР преписката, образувана след внасянето на заявлението ни по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). От представените документи е видно, че в нощта на 02 срещу 3.09.2020г. при разбиването на палатковите лагери не са намерени самоделни взривни устройства, не са иззети такива и не е образувано нито едно досъдебно производство в тази връзка. Приложени са справки от всички Районни управления на територията на СДВР", пишат от организацията.

"Като част от организаторите на протестите и блокадата на Орлов мост "БОЕЦ" знаехме, че това са гнусни лъжи, имащи за цел да оправдаят полицейското насилие и бруталните действия на МВР, както и да омаскарят и представят нас, протестиращите, едва ли не  като терористи. МВР в ролята на кафява медия и бухалка на мафията!", коментират още от гражданското сдружение.

 

След първото „Велико въстание” СДВР даде брифинг на 3 септември, на който шефът на столичната полиция Георги Хаджиев заяви, че в палатките са скрити и намерени самоделни взривни устройства и коктейл „Молотов”, които са били предназначени за използване срещу полицията. Това е дало основание на МВР за извършения погром върху мирно протестиращите граждани, за разбиване на блокадите и за унищожаване на палатковите лагери.

 „Широко прокламираните палаткови лагери се оказаха много добро прикритие за складиране на самоделни взривни устройства и на павета. След като установихме, че част от самоделните взривни устройства се вадят от палатковите лагери, взехме решение и в 03.00ч. стартирахме операция по премахването на блокадите на Орлов мост и СУ”, каза Хаджиев на 3 септември. 

На 07.09.2020г. БОЕЦ внася заявление по реда на Закона за достъпа до обществена информация до СДВР, с което се изисква  информация за „намерените“ взривни устройства, за начина, по който те са иззети и за броя на образуваните досъдебни производства в тази връзка. След мълчалив отказ, БОЕЦ завежда дело в Административен съд - Видин, първото заседание по което се състоя вчера.

Източник: Сега

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.