Съдът регистрира партията на Божков

Съдът регистрира партията на Божков
05-02-2021г.
28
Гост-автор

Софийският градски съд допусна партия "Българско лято" на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, да бъде регистрирана в Регистъра на политическите партии. Решението на съда може да бъде обжалвано в седемдневен срок, съобщава БТА.

По време на заседанието на съда прокуратурата настоя партията да не бъде вписвана, защото не отговаря на законовите изисквания. Според държавното обвинение в документите за регистрация има задраскани и поправяни ЕГН-та и имена, като поиска експертиза да провери истинността им. Прокуратурата поиска и експертиза, която да установи дали наистина е била проведена телеконферентна връзка за учредяване на партията.

Според прокуратурата лъвът на емблемата на "Българско лято" има прилики с изображение на марка енергийни напитки, както и на емблемата на Български монетен двор, като посочи, че иска да бъде проверено доколко това е така.

Съдът обаче прецени, че при този тип дела, когато няма насрещни доказателства от страна на държавното обвинение не е налице основание да се назначат експертизи. Като посочи, че въпросите за емблемата и истинността на ЕГН-та и имената, ще бъде решен след проверки от страна на съда. Съдебният състав отбеляза още, че въпреки големите си ресурси прокуратурата не е направила исканите от нея проверки на доказателствата, преди започването на делото.

Прокуратурата има срок до следващия петък да протестира пред ВКС. При евентуален протест в последния ден и предстоящо произнасяне на ВКС и време за вписване, изглежда невъзможно "Българско лято" да се регистрира до 17 февруари, когато изтича срокът за регистрация в изборите на 4-ти април.

 

В края на януари делото за регистрацията на партията бе отложено.

В началото на януари се проведе учредителното събрание на партията. Събитието се проведе онлайн. За председател на формацията бе избран не Божков, а Борил Соколов. Още преди месеци беше обявено, че бизнесменът няма да е формален лидер на партията. Соколов е на 36 години и през по-голямата част от професионалния си път е работил в "Еврофутбол", като от няколко години е директор на отдел "Маркетинг" в компанията.

Регистрацията на "Българско лято" започна през октомври миналата година, когато се проведе среща на инициативния комитет на партията.

Божков заяви, че смята да се включи в политиката със собствена партия, след като избяга в Дубай. "Планирам да вляза в политиката. Необходим ни е нов политически проект. Властта трябва да бъде отнета от Борисов", написа през юни миналата година Божков.

До това се стигна, след като държавата изведнъж установи, че той дължи 700 млн. лв. на хазната, а после прокуратурата му повдигна редица обвинения, включително за убийства и изнасилвания. Той пък обяви, че плащал такса "спокойствие" на управляващите.

  Източник: mediapool

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.