Съдът отмени запор за над 1 млн. лв. на жената на Божков

Съдът отмени запор за над 1 млн. лв. на жената на Божков
28-11-2020г.
5
Гост-автор

Административният съд в София е отменил възбрани, наложени от НАП на жената на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. Отменени са и обезпечителни мерки на близкия до него бизнесмен Александър Тумпаров, съобщи Mediapool.

Проверка на "Сега" потвърди, че на 14 октомври съдия Елка Атанасова е отменила обезпечения за над 1 млн. лв. на Елена Динева. Става дума за възбрани върху 3 имота, които по данъчна оценка струват 1 037 792 лв. Данъчните са осъдени да платят на Динева 3010 лв. разноски по делото.

По делото на Тумпаров решението е от юли. С него съдия Ралица Романова отменя наложена възбрана върху земя и сгради, с цена на придобиване 1 173 498 лв.

Обезпеченията и на двамата са наложени от НАП след ревизии, които стигат до извода, че имат неплатени данъци.

За Динева данъчните твърдят, че е участвала в седем симулативни сделки с недвижими имоти. В справката на НАП, представена на съда, се посочва, че тя и Васил Божков са купили седем апартамента в София. След това имотите са дарени на сестрата на Елена – Милена Динева. НАП-София казва, че надаряването е симулативна сделка, чиято цел е да се спести плащането на близо 760 000 лева данъци.

НАП претендира, че Елена Динева е получила неправилно и дивиденти в размер на 2 361 010 лв. от фирма, която не е извършвала дейност и няма отчетени приходи. В решение си съдът посочва, че НАП не е успяла да обоснове размера на дължимия данък по никакъв начин. И не само това. Служебната проверка на съда показва, че Динева и Божков не са дарили седем апартамента на Милена Динева, както твърди НАП, а четири. В останалите два случая самата Елена Динева е била надарена с апартаменти, а при последното дарение нейната сестра Милена е дарила апартамент на съвсем различен човек.

Отделно, стойността на трите запорирани апартамента на Елена Динева, е изчислена по данъчна оценка към момента на тяхното придобиване. Към момента на запора стойността им със сигурност е била по-висока. НАП няма право да иска налагането на свръхобезпечени ограничителни мерки върху длъжниците, напомня съдът. "Обезпеченията следва да съответстват на размера на вземането на държавата", пише съдия Атанасова.

Динева изкара осем месеца в ареста, преди да бъде освободена през октомври заради изтичане на максималния 8-месечен срок за задържането ѝ. Тя е обвинена за член на организирана престъпна група с лидер самия Божков.

Запорите върху имуществото на Александър Тумпаров са поискани от НАП, след като покрай разследването срещу Божков данъчните изведнъж се сещат, че Тумпаров не е платил данък върху облагаемия си доход за 2016 г. Преди четири години Тумпаров е декларирал облагаем доход в размер на 1.434 милиона лева. НАП изчислява, че предполагаемите му публични задължения са 179 хил. лв. Но наложените запори са на имущество в пъти по-голяма стойност. И в този случай съдът отменя запора заради свръхобезпечение.

И двете решения на АССГ са окончателни.

Преди удара срещу Божков 62-годишният Александър Тумпаров имаше участие в десетина фирма, като основният му бизнес бе хазартът. Занимаваше се още с имоти, ресторанти, земеделие. Издател бе на вестник "Еврофутбол". Тумпаров заедно с Васил Божков и Стефан Найденов са основатели на "Еврофутбол". Според публикации в медиите Тумпаров е собственик на казино "София" в столичния хотел "Интерконтинентал" срещу Народното събрание. Тумпаров и Божков бяха в съвета на директорите на фирма "Еврозалог", която организираше залагания на състезания с кучета и коне, припомня Mediapool.

Източник: Сега

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.