Съдия Гьонева за малтретираното момиче: За да е налице средна телесна повреда, е трябвало да има опасност за живота

Съдия Гьонева за малтретираното момиче: За да е налице средна телесна повреда, е трябвало да има опасност за живота
31-07-2023г.
0
Лентата

За да е налице средна телесна повреда, е трябвало да има опасност за живота, а доказателствата не са го подплатили. Това обясни пред журналисти съдия Таня Гьонева Коева от Окръжния съд в Стара Загора, която е докладчик по делото с обезобразеното момиче, предава БНТ.

"В този случай ние сме длъжни при искане на най-тежката мярка да обсъдим доказателствата, но и доказателствата да подплатяват наличната квалификация, в която той е длъжен да отговаря по наказателния текст. В този случай ние следва да обсъдим дали и тук са важни съдебно-медицинските експертизи трябва да установим дали заявеното в заключението покрива някои от признаците, които законът е въвел в чл. 129. Тоест се преследва по общия ред, може да бъде взета и най-тежката мярка".

В случая съдебномедицинската експертиза е установила наранявания, които установяват временно разстройство на здравето, но законодателят го идентифицира като лека телесна повреда, каза Гьонева. По думите й от наличните снимки не можело да се установи колко тежки са нараняванията на момичето.

"Съдейки по тези установени наранявания от заключението на съдебния медик, чиято компетентност аз разбира се не оспорвам, ние трябваше да установим дали заявеното в заключението покрива някои от нараняванията, които законът е въвел в разпоредбата на чл. 129, за да се убедим не само че това лице е нападнало пострадалата, но и че това престъпление действително е средна телесна повреда", каза съдийката. Става въпрос за чл. 129 от Наказателния кодекс.

"Разбира се, че се притесних. Целият състав се притесни", отговори тя на въпрос дали се е притеснила, когато е видяла снимките на момичето.

"Аз съм убеден, че съдебният състав, който е тричленен и единодушно е подписал съдебния акт, е преценил доказателствата по делото и е постановил съответния съдебен акт, който според мен е законосъобразен. Той е в унисон с искането на представителя на Окръжната прокуратура", каза председателят на съда Красимир Георгиев.

"В този случай ние сме длъжни при причинено телесно увреждане и искане на най-тежката мярка, да обсъдим доказателствата, които сочат не само на съпричастност на обвиняемия в съответната деятелност, но и в това доказателствата по делото да установяват наличната квалификация, за която той е привлечен", каза съдия Гьонева.

Тя обясни, че той е привлечен за средна телесна повреда и че в този случай са много важни медицинските експертизи.

"Не възнамерявам, не. Аз обичам работата си, работя с желание и сърце", отговори тя на въпрос дали смята да подаде оставка, след голямото обществено недоволство от решението ѝ. Колегата ѝ съдия Тонев я похвали и я описа като "перфектен съдия".

"Мисля, че искате твърде много от мен", отговори Гьонева на въпрос дали ще се присъедини към протестите срещу насилието. Обясни обаче, че е против насилието и подкрепя събитието.

По-рано пред БНТ районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова обясни, че е възможно е да се стигне до хипотезата за опит за убийство при случая с обезобразеното момиче, но на този етап е твърде рано да се говори за това.

Разпитани са хора от по-широкия приятелски кръг на момичето. То е споделило на бившия си приятел за отправяно насилие и заплахи от страна на обвиняемия Георги Николаев. Първият разпит на пострадалата е проведен още докато е на лечение в болницата.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.