САЩ призовават България и Северна Македония да решат двустранните въпроси извън присъединителния процес

САЩ призовават България и Северна Македония да решат двустранните въпроси извън присъединителния процес
19-11-2020г.
72
Гост-автор

САЩ призовават София и Скопие да разрешат отворените двустранни спорове извън присъединителния процес, за да се постигне общата цел – членство на Северна Македония в Европейския съюз. Това са заявили от пресслужбата на Държавния департамент, цитирани от вестник "Вечер".

От американското външнополитическо ведомство припомнят, че САЩ и България са силни поддръжници на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

"Приветстваме добрата воля за преговори. Призоваваме България и Северна Македония да решат съществуващите двустранни въпроси извън присъединителния процес, за да се постигне общата цел – членство на Северна Македония в ЕС.", са заявили от Държавния департамент пред МИА.

Македонската медия отбелязва, че Съединените щати са пределно ясни в желанието си Северна Македония, която в момента е кандидат за членство, да влезе в следващата фаза на процеса, провеждайки първата междуправителствена конференция до края на годината.

"Процесът на разширяване насърчава дълготрайния мир, стабилност и просперитет в целия регион. Решението на ЕС да отвори присъединителните преговори със Северна Македония и Албания през март беше позитивна крачка и служеше за преодоляване на измамните твърдения, че трансатлантическата общност оставя зад себе си Балканите.", се казва още в изявлението на Държавния депортамент. 

Източник: Евроком

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.