Самуил Петканов: "Вечеря за глупаци", но стремежът към интелектуално надмощие е заменен с такъв за надмощие с пари и влияние

Самуил Петканов:
08-05-2021г.
16
Гост-автор
"Вечеря за глупаци", но стремежът към интелектуално надмощие е заменен с такъв за надмощие с пари и влияние. Гаврата при тях е с тези малко под тях и започва като закачка:
- За колко ще ми дадеш да спя с жена ти?
- Глупости, никога не бих.
- 100 хиляди лева.
- Абсурд.
- 500?
- Бе ти чуваш ли се.
- Милион.
- Абе шефе, няма шанс.
- Евро.
- Е ти верно ли ше дадеш толкова, за да спиш с жена ми.
- Да.
Тези хора имат повече пари, отколкото могат да изхарчат. Къде от ограничения в закона (една къща в Барселона не е особено скъпа, ама дори тя се набива на очи, все пак не всеки може да е като Путин). А по-големите ограничения са между ушите - те харчат за клишета, не могат да измислят нещо смислено, веселбата им е да изпръскат в нищото 5 кашона с шампанско на стойност заплатите, които бавят с 2 месеца в някой от цеховете им.
Те не са щедри, но показно прахосват пари, за да покажат на себеподобните си колко са заможни и ларж. Те си правят евала, играят карти всяка седмица, но зад гърбовете си завиждат, злословят и наистина не могат да се нарекат приятели.
И така става, като играеш компютърна игра с cheat-ове. Печелиш с лекота, с минимум усилия, но не може да се насладиш на спечеленото.
Може да имаш жената на ближния, вилата му, да си позволиш всяка материална придобивка, да можеш да мачкаш хора като мравки. Но нямаш радост.
И винаги, винаги, винаги живееш в параноята, че тази приказка ще свърши и възмездието ще дойде. И при най-малката миризма за това възмездие, те минават в режим на паника. Дали ще се отдадат на шизофреничен монолог от домашния бункер или хаотични имбецилни самопризнания в парламентарна комисия, няма никакво значение.
 
   Автор: Самуил Петканов, фейсбук

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.