Самоубийствено живеем

Самоубийствено живеем
24-01-2021г.
5
Лентата

Автор: Николай Слатински

Заради ковид-вируса прочетох десетина книги на тема пандемии в човешката история. Чакат ме още няколко.
И една мисъл ме съпътстваше при всяка поредна книга:
Ние си мислим, че в началото на третото десетилетие на 21 век сме станали по-модерни, по-развити, по-умни и по-разумни в сравнение с хората, живели преди 2, 4, 6, 8 и .т.н. века.
Нищо подобно – в главното явно сме си все същите! Ние си оставаме в общи линии сива маса, тълпа, първосигнални същества, повърхностни в мислите и емоциите, наивни и незадълбочени, слепи за най-главното и глухи за най-важното.
Като цяло не сме мръднали ни на йота, не сме станали по-смислени и по-задълбочени, по-зрящи и по-способни да търсим верните отговори...
Винаги обясняваме пандемията с ирационални мотиви, с предначертани от други, всиши личности или държави, сценарии, с конспиративни теории и с носители на злобна, презираща основната маса хора, ненавист тъмни сили…
Първата ни мисъл е да намерим виновниците за пандемията – някога са били евреите, например, сега кой ли не – Гейтс, Сорос, илюминатите, Комитет 300, орден „Череп и кости“, ЦРУ (или КГБ)...
Обектите на нашите подозрения и дори омрази са различни, така е, но схемите, по които функционира масовата психоза, всеобщото истеризиране, безкомпромисното посочване на източниците на злото, вярването във и повярването на лесни и елементарни обяснения на сложни причини и комплексни логическо-следствени връзки – това си е все същото – и през 12 и през 21 век!
А всъщност, както казваше един никак нелош поет – самоубийствено живеем.
Човечеството трябва да се опомни – как живее, какви щети нанася на климата, как уврежда природата, какво консумира, по какъв начин си изтощава имунната система, за да разбере, че вече всички сме в една голяма глобална, „Гея“ лодка и ако не се опомним навреме, ще бъде сетне фатално късно.
Ковид е само предупреждение! Поредното предупреждение.
И понеже сме показали и доказали, че не разбираме от по-безобидни предупреждения, ковид ни показва жълт картон. Следващият може да се окаже червен!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.