САГАТА "КАНТАРДЖИЕВ". ДЕН ТРЕТИ

САГАТА
09-06-2021г.
3
Аз, за разлика от някои политици и други видни личности и безличности, нямам познания в областта на заразните и паразитните болести. Но ми додея медиите да занимават цялото общество с един треторазряден сюжет, превърнат от лична драма в публична трагикомедия. Прдпочитам да се придържам към обосновките и аргументацията на здравия разум и действията на администрацията към която принадлежи пенсионирания професор.
"Здравният министър с първи коментар за пенсионирането на проф. Кантарджиев и други решения, съобщават медиите.
"Не обичам да говоря. Предпочитам действията ми да го правят вместо мен"
След вълната от недоволство срещу пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев и взетите други решения за смяна на ръководствата на болница "Лозенец" и УМБАЛ "Александровска" служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров публикува видео обръщение, в което мотивира предприетите от неговия кабинет действия. Ето какво посочва здравният министър:
"Не обичам да говоря. Предпочитам действията ми да го правят вместо мен, но съм предизвикан да направя това изявление заради събитията от последните няколко дни.
Първо, по отношение на бившия директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Няма нищо изключително, извънредно или героично в това един служител на администрацията, когато навърши пенсионна възраст, да се пенсионира.
Второ, по отношение смените на управителите на болниците „Лозенец“ и „Александровска“. Цялото общество знае причините за тези смени. Законът дава право на министъра тогава, когато установи тежки нарушения, да смени управителите на лечебните заведения. Ролята на Агенцията по вписванията е да впише в регистъра тези промени. Отказът на агенцията да го направи излиза извън нейните законови правомощия. Какво всъщност се опитват да ни кажат с това си действие – ние сме недосегаеми, ние можем да правим всичко безнаказано, вие не можете дори да ни смените. Можем. Този отказ може най-много да забави събитията с няколко дни, да постави под риск персонала на болниците, лежащоболните. И отговорността за това ще бъде както на бившите директори на лечебните заведения, така и на директора на Агенцията по вписванията.
Отправям призив към министъра на правосъдието да провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията и ако установи, както твърдя, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност. Искам да отправя много ясно послание и за това, че някои хора, изпълнителни или други директори, се опитват да се представят пред обществото като жертви. Не са жертви тези, които години наред са стояли на държавната софра и са правили каквото си поискат. Жертвите са други. Жертвите са тези над 20 хил. души наши сънародници, които починаха през миналата година в резултат на лошото управление на здравната система, безобразното управление на кризата от Бойко Борисов и неговите хора. Решен съм и нищо няма да ме разколебае да разкрия цялата истина за това управление и за причините, довели до тази изключително висока смъртност, непозната в нашата страна от времето на Първата световна война.
Нямам абсолютно никакви съмнения в правилността на моите действия и никакви колебания да продължа по пътя, по който съм започнал.
Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.