"Садат" - частната армия на Ердоган

09-06-2021г.
5
Гост-автор

Охранителната фирма „Садат" обучава наемници, които воюват в чужбина за целите на Ердоган. Тяхната мисия: налагането на Турция като „ислямска суперсила". Но напоследък те създават все повече проблеми на самия Ердоган.

В Турция бившият бригаден генерал Аднан Танръверди разполага със значително влияние, но предпочита да влияе на политиката задкулисно. През 2012-а година той основава частната фирма за охранителни и военни услуги „Садат". Официално тя е консултантска фирма, а неофициално - милиция от наемници, която изпълнява операции под прикритие за турското правителство. В Турция „Садат" се възприема като частната армия на президента Ердоган. Никой не оспорва нейното съществуване, но всички избягват да говорят за нея открито, пише германското издание „T-online".

Централна роля в горещите конфликтни точки

Отношението на турския президент към Танръверди не е еднозначно - от една страна той открито се дистанцира от бившия военен, от друга частната армия очевидно играе централна роля в множеството конфликти от последно време.

Фирмата поражда много въпроси още от създаването си. Официално тя се води консултантска и предлага курсове за боравене с военна техника, обучение във военни стратегии, подготовка на командоси, управление на танкове и т.н. Но този профил е фалшив: за подобен вид обучение биха били необходими различни видове оръжия, муниции и друго военно оборудване. А през 2016-а година капиталът на фирмата, според търговския регистър, е около 264 000 евро. Освен това „Садат" отрича да има „органична връзка" с турската държава. Но тъй като Танръверди бе член на кабинета по сигурността на Ердоган между 2016-а и 2020-а година, това твърдение не звучи особено правдоподобно.

Мисията им: Турция – суперсила

По нейни собствени данни „Садат" е конгломерат от 23 предприятия, които „ценят исляма". Нейната визия: „Предотвратяване на зависимостта на Турция от западните държави". Това подхожда на политическата идеология на Ердоган, предвиждаща разширяване на водещите позиции на Турция в региона. Според „Бизнес Инсайдър", мисията на „Садат", както е описана на сайта на фирмата, е всичко друго освен безобидна: укрепване на сътрудничеството в сферата на сигурността между мюсюлманските държави. Предприятието иска да помогне на ислямския свят да заеме заслуженото си място сред великите сили. Под суперсили очевидно трябва да се разбират най-вече САЩ и Европа, които в Турция нерядко биват заклеймявани като "империалисти" и "кръстоносци".

„Ясно е, че „Садат" следва и прилага намеренията на Ердоган - при това без натиска, на който би била подложена една правителствена инстанция", казва американският експерт по Турция Майкъл Рубин. „Изглежда, че за Ердоган „Садат" е армия, която трябва да осигури политическата лоялност в самата Турция, и която може да бъде използвана за терористични акции в чужбина." Това се потвърждава от изискванията, видни на сайта на фирмата към кандидатите за служители - например да знаят арабски или пък да имат опит с руски танкове.

40-хилядна армия в сянка

По принцип турското правителство не отрича съществуването на паралелната армия „Садат", чиято численост наброява около 40 000 наемници. Но официална информация за нейните акции няма - има предимно догадки и някои сведения в медиите. Според тях, „Садат" подкрепя Хамас в Газа, ислямски групировки в Северна Сирия, либийското преходно правителство или пък Азербайджан в конфликта за Нагорни Карабах.

Колкото и да са различни изброените групировки, прави впечатление едно: че всеки от тези примери отговаря на съответните политически цели на Ердоган. Турският президент осъществи интервенция в Сирия срещу Асад, бе сред най-големите привърженици на либийското преходно правителство и застана на страната на палестинците в близкоизточния конфликт.

Военните и тайните служби в Турция обаче са против това сигурността на страната да бъде оставена в ръцете на една частна фирма. Критична е и турската опозиция, но изглежда, че и благоразположението на президента Реджеп Тайип Ердоган намалява, след като Танръверди вече не е член на неговия кабинет по сигурността.

Изглежда, че недоверието на Ердоган към частната армия нараства. Като причина за това се споменава фактът, че нейният шеф е надвишил компетенциите си – отклонявал е оръжия за своята фирма. Тя обаче продължава да стои зад президента, но тъй като не е на подчинение на нито една държавна институция, може бързо да смени страните и да се окаже в противниковия лагер. И именно тази заплаха Ердоган вероятно вижда в момента.

Заплаха за мира в региона

Но макар „Садат" да е поизгубил влияние, още е твърде рано да бъде отписвана. Танръверди си остава начело на частната армия, продължава да ръководи фирмата, която се е посветила на ислямизма и поради това подкрепя и обучава радикални групировки. Така че „Садат" остава заплаха за мира в Турция и в региона. А тъй като наемниците са ангажирани предимно в конфликтните области в района на Средиземно море, това би могло да доведе и до конфликти с ЕС и НАТО.

   Източник: DW

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.