С тази демонстрация на сила и пълно ГЕРБ-БСП-ДПС единомислие, животът на 45-ия парламент приключи.

С тази демонстрация на сила и пълно ГЕРБ-БСП-ДПС единомислие, животът на 45-ия парламент приключи.
28-04-2021г.
22
Гост-автор
В 9:10 сутринта днес в парламентарна зала мнозинството на статуквото – ГЕРБ, БСП и ДПС, и трите в блок, до последния човек – отказаха да гласуват дневния ред.
Той включваше гласуване на промените в изборния закон, промени в закона за политическите партии, създаване на анкетна комисия за Росенец.
Накратко, те ни се присмиват в лицето. Казват ни: вие сте малцинство, ние сме мнозинство. И можем да правим каквото си искаме.
Иначе с повод и без повод обясняват на българския народ колко безотговорно било да не се състави правителство (и на какво отгоре, при очевидната липса на подкрепа за каквито и да е реформи и монолитната съпротива на статуквото срещу важни и в много случаи нетложни промени и нововъведения!), ама да се бламира работата на 240 души, които са избрани от народа да го представляват – това е страшно отговорно.
Сега седим в кулоарите и очакваме решенията на председателския съвет, който бе свикан веднага след закриването на 10-минутното днешно заседание на парламента.
Дори и утре да има заседание – и все пак да бъдат взети някакви решения по тези безкрайно наболели теми – лично за мен е ясно, че с тази недвусмислена демонстрация на сила и пълно ГЕРБ-БСП-ДПС единомислие, животът на 45-ия парламент на практика приключи.
Без значение на кого ще бъде даден третия мандат, той (или тя) няма как да състави правителство. (Освен ако не го дадат на БСП и те не решат да управляват с ГЕРБ и ДПС – което надали ще се случи. Не защото не могат да го сторят и не защото нямат единомислие, а защото няма да изглежда – и с основание! – никак добре в очите на собствените им избиратели.)
Вървим към нови избори. Дано успеем поне да гласуваме наложителните промени в изборния кодекс – машинен вот в секциите с над 300 души, улесняване на гласуването по местоживеене, махане на горния лимит за броя секции в чужбина, (евентуална) възможност за гласуване по пощата. Поне това. (Аз бих гласувал с две ръце и за електронно гласуване, но в този парламент това няма да се случи – мнозинството вече отхвърли такава възможност.)
Ако не – поне всички ще сме наясно защо всичко това не се е случило. И какво трябва да се направи когато отново се разходим до урните, за да се случи.
 
   Автор: Манол Пейков, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.