С отхвърянето на правителство на „Има такъв народ“ ще се провалят и партиите на протеста. Защо?

С отхвърянето на правителство на „Има такъв народ“ ще се провалят и партиите на протеста. Защо?
09-08-2021г.
31
Гост-автор

Задаващото се отхвърляне на правителство на „Има такъв народ“ ще е провал не само за хората на Слави Трифонов, а и за т. нар. партии на протеста. Защо?

Те оставят впечатлението, че са способни да бъдат само деструктивна опозиция, която обаче не е способна да участва в управлението. Доколко е така или не е така, доколко това се отнася само за едни или за други представители на двете коалиции, но това е ефектът от тяхното политическо поведение досега.

Начинът, по който хората от партиите на протеста и техните симпатизанти търсеха конфликти, подиграваха се и осмиваха представителите на „Има такъв народ“, се обръща срещу тях. Илюзии са, че някой от „Има такъв народ“, като си изпуснал нервите и се карал по телевизията, това било нечуван гаф и край. Да си спомнят Тръмп – дойде на власт карайки се непрекъснато с журналисти и в конфликт с всички медии, плувайки срещу течението, като победи най-голямата политическа фамилия на републиканците в предварителни избори, после и най-голямата политическа фамилия на демократите. И управлява така, на нож с всички медии и в борба с институции като ФБР, ЦРУ и при съдебно преследване.

Но да не се пренасяме отвъд океана. С всичките му простотии, гафове и корупционни скандали Борисов имаше висока подкрепа години наред. Да, двата му последни кабинета бяха с патерици (едната беше историческия компромис на насипно десните, които сега са в ДБ). Но ако нямаше висока подкрепа, нямаше да управлява 10 години.

Сега изгежда така, сякаш Слави Трифонов е по-голям враг на партиите на протеста от самия Борисов. Изчегъртването било свършило, трябвало да се търси консенсус – чуват се разнопосочни мнения. Същевременно се сипят обвинения, че „Има такъв народ“ били задкулисие с ДПС, ГЕРБ, мафия. Това го казват в прав текст примерно Мая Манолова, щом застане пред микрофон. И т. н.

От ИТН не може да се очаква да се държи като нормална партия, но другите т. нар. партии не издържаха изпита по политика.

Сега им остава да работят в парламента с ГЕРБ, ДПС и БСП. Дори и в следващ парламент, след нови избори. И тогава трудно ще обяснят политическото си поведение.

Симпатизантите на ДБ разнесоха с възторг из социалните мрежи призива на художника аниматор в емиграция в Канада Теодор Ушев, който казва, че не го интересува какъв ще е съставът на правителството на ИТН, но ако го гласуват, той пръв щял да извика „Оставка, мутро! Омитай се в Учиндол!“ Трифонов нито е депутат, нито член на проектокабинет, така че няма откъде да подаде оставка. Просто трябва да се изпари, за да осъществи поетическия идеал на насипно десните. Става дума за политическа параноя, която им създава илюзии, че при нови избори гласовете на „Има такъв народ“ ще се прелеят автоматично при тях. Ще имаме време да видим в близките месеци дали надеждите им ще се осъществят.

   Източник: е-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.