Руските миротворци откриха стотици трупове на арменци. Семейства горят домовете си в Нагорни Карабах

Руските миротворци откриха стотици трупове на арменци. Семейства горят домовете си в Нагорни Карабах
14-11-2020г.
15
Гост-автор
Хиляди етнически арменци бягат от райони в Нагорни Карабах, които трябва да бъдат предадени на Азербайджан като част от неотдавнашното мирно споразумение. Според споразумението Армения трябва да отстъпи контрола върху няколко области до 15 ноември. Някои етнически арменци дори разрушават собствените си домове, или ги изгарят, за да не могат да се заселят азербайджанци. "Построихме сами тези домове от нищото, как да ги оставим сега на някого другиго." Трупове на войници, етнически арменци, бяха наредени днес в участъци от планински път в Нагорни Карабах, по който се придвижват камиони и бронирани автомобили с руски миротворци, след подписването на мирно споразумение между Армения и Азербайджан, предаде Ройтерс, цирирана от БТА.
 

Телата на десетки арменски войници бяха открити на няколко отсечки от планински път в Нагорни Карабах при навлизането на колона от руски мироопазващи сили, показа видео репортаж на "Ройтерс". Един от загиналите е просто изоставен по средата на пътя и колоната го заобикаля. На друго място няколко тела, включително такива с бинтове и турникет, висят от кола, която прилича на военна линейка, допълва очевидецът. На видео кадрите, които "Ройтерс" разпространи, се вижда участък, в който само в рамките на 100-200 метра в канавката са нахвърляни почти 100 тела на арменци. Снимки: Ройтерс, AP/БТА

Армения заяви в събота, че над две хиляди бойци са били убити в рамките на шестседмичните боеве с Азербайджан заради спорния регион Нагорни Карабах, предава AFP

„Към днешна дата нашата съдебно-медицинска служба е изследвала труповете на 2 317 загинали военнослужещи, включително неидентифицирани“, написа във „Фейсбук“ говорителят на арменското министерство на здравеопазването Алина Никогосян, като отчете увеличение с близо 1000 смъртни случая в сравнение с досегашните официални данни.

В момента Русия разполага близо 2000 войници, танкове и друга бронирана техника, за да гарантира спазването на примирието. То беше договорено тази седмица след 6 седмици война за етническия арменски анклав в Азербайджан и съседните райони, в която подкрепяните от Турция азербайджански сили завладяха части от територията.

 

 

Мащабът на разрушенията днес показва колко отчаяни са били сраженията. Руска колона, придружена от журналисти на Ройтерс от арменската граница, премина край стотина мъртви етнически арменски войници, чиито тела лежат разпръснати край пътя. Войник лежеше проснат в средата на пътя, докато конвоят изкачваше хълм, отбелязва агенцията.

Автомобили, надупчени от снаряди, и микробуси задръстваха крайпътни участъци, както и изгорял танк и повредени военни превозни средства. Няколко тела бяха натрупани в нещо подобно на пронизана от куршуми военна линейка. Краката на един от мъртвите бяха превързани, а друг беше с турникет.

 

 

Няколко надгробни камъка край пътя бяха повредени, а по надупчени от куршуми автомобили имаше графити, сред които и свастики. Графитите напомняха за кървавия изблик на етническо насилие по съветско време срещу арменците в Азербайджанската съветска социалистическа република. Не стана ясно кой е автор тези графити.

В Лачин, по-близо до Армения, група мъже, етнически арменци, които казаха, че са се сражавали в силите за защита на Нагорни Карабах, вдигнаха ръце за поздрав на преминаващия руски конвой, но заявиха, че не се радват на мирното споразумение.

 

 

50-годишният Сурен Заракян разказа, че през 90-те години на миналия век се е преместил в Лачин от арменската столица Ереван, след като арменците поеха контрол над тези територии в първата война за Нагорни Карабах.

Женен, с две деца, той е гледал пчели, но сега не е ясно дали районът с кошерите му, съгласно споразумението, няма да бъде предаден на Азербайджан.

 

 

Заракян каза, че е изпитал срам, когато чул за споразумението, което замрази териториалните претенции на азерите и проправи пътя към разполагането на войски на Москва в анклава.

"Очаквах от Русия повече и по-бързо", каза Заракян. "Но Русия е заинтересувана от базите и целите си. Няма значение дали базата е в Азербайджан или в Армения. Тя е заинтересувана в това да не допусне тук турците."

 

 

Арменецът от Нагорни Карабах казва, че не иска да живее редом с азери, но признава, че азерските сили, с турска помощ, са били по-силни, а ролята на дроновете е била решаваща.

"Те свършиха 90 на сто от работата", казва със съжаление Заракян. Спомня си как са лежали и не са виждали нищо и непрекъснато са ги бомбардирали - нощем, сутрин и през деня.

Двете страни са дали над 4000 жертви, включително цивилни, 8000 са ранени, а десетки хиляди са прогонени от дома си, каза днес руският президент Владимир Путин.

Близо до град Калбаджар, на друг път, се виждаше как етнически арменци се изтеглят. Камиони, пълни с покъщнина, си проправяха път между тежко натоварени автомобили на път към Армения.

 

 

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

 

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.