Руският газ покрива 35% от европейските доставки, но го няма, а и всеки момент се чака конфликт в Украйна.

Руският газ покрива 35% от европейските доставки, но го няма, а и всеки момент се чака конфликт в Украйна.
23-12-2021г.
85
Гост-автор
Вчера цените на газа достигнаха $180 за барел на борсата в Холандия, което е 400% ръст за последните 6 месеца. Руският газ покрива 35% от европейските доставки, но го няма, а и всеки момент се чака конфликт в Украйна.
От 56 ядрени реактора във Франция, 15 са спрени за поддръжка и ремонт към вчерашна дата. Франция обикновено е износител на електроенергия, но сега внася. Само 5% от необходимата за Франция вчера електроенергия се достави от атомни централи, което доведе до 12.9 Гвт внос от съседни страни, което пък наду цените в цяла Европа.
Около 30% от ядреният капацитет на Франция ще бъде изключен в началото на януари, според Блумбърг.
На 1 януари и Германия затваря 50% от ядрения си капацитет. Към вчерашна дата, ядрените мощности са около 3% от инсталираните мощности в Германия, но произвеждат над 14% от енергията. Подобно е и при въглищата. Обратното е при ВЕИ: те са над 30% от инсталираните мощности, но в дни, когато няма вятър и слънце, произвеждат под 1% от общата енергия.
В резултат на всичко това, европейския енергиен пазар е изцяло на произвола на времето и Путин.
Дотам се докарахме.
Добре, че имаме АЕЦ Козлодуй и Марица Изток-2, в която за пръв път от много години работят всички 8 блока (два от тях на половин мощност).
Изходът?
Да строим Белене и да пазим Марица- Изток.
Просто е.
 
   Автор: Георги Кадиев, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.