Руската Дума одобри закон, забраняващ смяната на пола

Руската Дума одобри закон, забраняващ смяната на пола
15-06-2023г.
0
Лентата

Руските депутати одобриха днес на първо четене закон, забраняващ хирургическа или гражданска смяна на пола в Русия, предаде Франс прес.

„Проектозаконът, установяващ пълна забрана на медицински интервенции, насочени към смяна на пола, и за гражданска регистрация на смяна на пола без медицинска намеса, беше одобрен“, съобщи в изявление долната камара на руския парламент - Държавната дума.

В текста на проектозакона са предвидени изключения, позволяващи този вид оперативна интервенция при "вродени аномалии" при деца във формирането на половите им органи.

Тези изключителни медицински операции обаче ще трябва да бъдат одобрявани на правителствено ниво според законопроекта.

„В момента в Русия има развита индустрия за смяна на пола, която включва непочтени лекари, психолози, мрежа от ЛГБТ организации и активисти“, посочиха законодателите в писмо, в което се опитват да защитят своя законопроект.

„Те извършват своята разрушителна дейност срещу юноши и младежи“, добавиха те, повтаряйки реториката на стигматизирането на ЛГБТК+ общността, широко разпространена в Русия.

В текст на законопроекта, предложен от лидерите на основните парламентарни групи, се казва също, че той се основава на руската конституция, която след измененията, въведени през 2020 г., защитава „традиционните семейни ценности“ и определя брака само като „съюз между мъж и жена".

С този закон "ние запазваме Русия с нейните културни ценности, с нейните традиционни основи за нашите потомци и създаваме бариера за предотвратяване на проникването на западна антисемейна идеология", потвърди един от авторите на проекта Пьотър Толстой, който е заместник-председател на Държавната дума.

„Наистина искам нашите момчета, които в момента защитават честта на Русия с цената на живота си (воювайки в Украйна - бел.ред.), да могат да се върнат и да видят, че страната се е променила, че тяхната саможертва не е била напразна“, допълни той.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.