"Силвио, Силвио" - Италия се сбогува с Берлускони

15-06-2023г.
0
Лентата

Италия се сбогува днес с заемалия четири пъти длъжността премиер на страната Силвио Берлускони на погребение, което подхождаше на колоритния живот на медийния магнат, на което опечалените скандираха футболни лозунги, а политиците се скараха дали да обявят ден на национален траур, предаде Ройтерс.

Тълпите от привърженици на футболния клуб "Милан" скандираха "Силвио, Силвио", докато ковчегът с тленните останки на милиардера се внасяше в Миланската катедрала, обградена от церемониално облечени карабинери с шапки с пера.

Вътре се бяха събрали около 2300 опечалени, включително жени, политици и бизнесмени, които са били близки с Берлускони по време на неговото издигане в политиката и бизнеса.

В атмосфера подхождаща повече за футболен мач, отколкото за погребение, друга група от привърженици на Берлускони скачаха и викаха: "Който не скача, е комунист!", лозунг, често използван от Берлускони срещу политическите му противници.

На погребението дойдоха повечето италиански партийни лидери, включително премиерката Джорджа Мелони, чието безпрецедентно решение да обяви ден на национален траур предизвика критиките на някои коментатори и политици.

Партията на Мелони "Италиански братя", партия "Лига" на Матео Салвини и "Напред Италия" на покойния Берлускони са основните политически формации в дясната управляваща коалиция.

Някои опозиционни политици, включително бившият премиер Джузепе Конте, отказаха да присъстват на погребението, а бившият министър лявоцентрист Рози Бинди изрази несъгласие, че в последните дни "Берлускони едва ли не е бил обявен за светец".

Денят на национален траур обаче не почивен ден, а е по-скоро символичен жест за отдаване на почит, в който националните знамена са спуснати наполовина върху обществените сгради. Европейският парламент и Европейската комисия решиха също да почетат паметта на бившия италиански премиер със спускане на знамената наполовина.

Източник: БТА

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.