Русия: Ваксинационен туризъм набира скорост, „Спутник V“ не е призната

Русия: Ваксинационен туризъм набира скорост, „Спутник V“ не е призната
24-09-2021г.
28
Гост-автор

Руски туристически агенции продават на руснаци туристически пакети за поставяне на чуждестранни ваксини срещу коронавируса в чужбина на фона на разочарованието сред някои руснаци, че ваксините руско производство не са одобрени на международно равнище.

Русия не е регистрирала за употреба нито една чуждестранна ваксина. Страната одобри четири ваксини собствено производство, включително двудозовата „Спутник V“. Нито една руска ваксина не е одобрена за употреба от Световната здравна организация (СЗО) или Европейския съюз.

СЗО замрази процеса по одобрение на „Спутник V“, докато фабриката, която не успя да покрие критериите при инспекцията за добри практики, не бъде посетена отново, съобщи на 15 септември Панамериканската здравна организация.

Интересът в Русия към пътувания в чужбина, позволяващи на хората да си поставят чуждестранна ваксина, одобрена от СЗО, нарасна след това съобщение миналата седмица, каза Мая Ломидзе, директорка на руската Асоциация на туристическите агенции (АТОР).

Повечето от пътуванията, струващи около 600 до 850 евро, са до Сърбия, а една агенция предлага като дестинация Германия. Те позволяват на клиентите да получат една от четири различни ваксини, включително тази, разработена от Pfizer, посочи в изявление АТОР. Ако пътуващите изберат двудозова ваксина, те трябва да резервират две пътувания.

Анна Филатовска, пиар директорка в „Руски Експрес“ – туристическа агенция, предлагаща подобни пътувания, каза, че клиентите избират най-често ваксината на Pfizer.

Тя каза, че тези туристически пакети включват обратни полети на „Аерофлот“, две-три нощувки в хотел в Белград, закуска и транспорт до болницата. Самата ваксина е безплатна, но туристическата агенция регистрира клиентите, които трябва да я получат, каза директорката.

„Започнахме да продаваме тези туристически пакети преди близо две седмици. През това време сме имали около 20 заявки“, допълни тя. Интересът към тези пътувания нарасна вчера, след съобщения на местни медии, че подобни екскурзии се предлагат, каза директорката.

„Това предизвика невиждано търсене“, каза тя пред Ройтерс. Филатовска съобщи, че вчера общо 17 души са резервирали ваксинационно пътуване.

Ивета Вердиян, рекламна директорка на друга туристическа агенция, каза, че техните екскурзии се търсят от руснаци, които пътуват по работа или такива, чийто деца учат в чужбина.

Жителката на Москва Мария каза, че е пътувала в чужбина това лято, за да се ваксинира, макар че не се е записвала за някой от специалните туристически пакети.

„Имам доверие на „Спутник V, но тази ваксина не е призната извън Русия. Правилата за пътуване в чужбина означават, че ми е необходим международен сертификат, за да пътувам по работа“, каза рускинята, отказвайки да назове фамилното си име.

  Автор: Полина Николска, Пол Балмфорд, Ройтерс

  Източник: e-vestnik

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.