Русия губи информационната война, но това не бива да радва никого

Русия губи информационната война, но това не бива да радва никого
13-03-2022г.
85
Гост-автор

На първо време е важно да се каже, че Русия и Запада са в открита война — икономическа със санкции, но и гореща с оръжия.

Това се пренася в информационното пространство, където традиционните и социалните медии са главни инструменти. Фронтът за Русия е Запада, а за Запада — Русия. Общото поле на бойни действия е световното мнение.

Преди да обясня защо Русия губи информационната война, е важно да се очертаят някои термини. Още по-важно е да се поясни професионалното им значение.

Пропаганда: Тя се характеризира с 2 неща. Когато говорим за пропаганда, посланието не е просто „ние сме добрите“ или „те са лошите“, а „ние сме добрите, докато те са лошите“. Втората важна характеристика на пропагандата е заглушаването на вражеските информационни канали и подсигуряване на максимално широк достъп до приятелските.

Тоест, можем да говорим за пропаганда единствено когато не чуваме другата страна и когато отвсякъде и постоянно консумираме посланието „Русия е зла, а Западът е добър“, или обратното.

Наратив: Наративът е разказ. Той е краткосрочен и обикновено се отнася за конкретни събития.

Пример за руски наратив: „Украйна, заедно със САЩ, разработва биологически оръжия на нейна територия“.

Пример за западен наратив: „Русия ще използва химическо оръжие в Киев“.

Пример за пропаганден наратив: „Не само, че няма биологическо оръжие в Украйна, а и Русия се готви да използва химическо оръжие в Киев“.

Дискурс: Дискурсът е държавната митология. Той е дългосрочен и се характеризира с дълго и продължително внушавани идеи.

Пример за руски дискурс: „Русия е антипод на западната хегемония“

Пример за западен дискурс: „САЩ е защитник на световната демокрация“

Пример за пропаганден дискурс: „Русия въздържа западната хегемония, а САЩ използват демокрацията като оправдание за налагането й“.

БОНУС! Жертва на пропаганда: Жертвата на пропаганден наратив или дискурс се характеризира с отказа да се разгледа чуждата страна, съчетано с обвинение към нея, че пропагандира.

Пример за жертва на западната пропаганда: „Глупости! Ти си руски бот!“

Пример за жертва на руската пропаганда: „Глупости! Ти си американски трол!“

Защо Русия губи информационната война със Запада

1) Западът бързо и ефективно заглуши руските англоезични медии

Това е основната и най-важна причина. Едно от първите неща, които направи Западът в информационната война с Русия, беше да забрани руските англоезични медии RT и Sputnik. Забраната се отнася както за достъпа до тези медии в интернет, така и във всички социални мрежи. По този начин Западът установи тотален информационен контрол върху наративите, което пък е ключов елемент от успешната пропаганда. Русия започна да забранява западни и прозападни медии като ответна мярка. Във военния жаргон това се нарича „загуба на инициативата“.

2) Антируският наратив е лесно смилаем

Тази точка е еднозначна. От една страна имаме контролиран информационен поток (западния), а от друга — явна агресираща страна (руската). В тази среда е лесно да се посочи „злото“ и още по-лесно за средния западен потребител да го приеме. Наративът се подхранва и от множеството „човешки истории“, които допълнително радикализират големи групи хора — това са русофоби и западофили, но и майки, и дори природозащитници (виж историята за киевския зоопарк).

3) Руският дискурс е за вътрешно потребление

Руският дискурс за денацификация и демилитаризация е ефективен за консолидиране на вътрешната публика, но звучи абсурдно за западния наблюдател, включително и за онзи, който симпатизира на Русия. За сравнение американския дискурс за защита на демокрацията се приема добре в огромната част от западния свят, особено когато е в комбинация с внимателно обмислени наративи, като оръжия за масово унищожение (Ирак, Сирия) и предотвратяване на геноцид (Югославия, Либия).

4) Мобилизирани са всички налични антируски канали

Комуникационният успех, било то военен или мирен, се постига с обем. Колкото повече информационни канали успеем да запълним с нашите наративи, толкова по-успешни са комуникационните ни усилия. Проруски англоезични канали на практика няма. В същото време наблюдаваме насищане (saturation) с антируски послания във всички възможни канали на информация — телевизия, печат, интернет, социални мрежи, блогосфера и пр.

5) Русия никога не е била способна да води пропагандна война в глобален мащаб

Както вече стана ясно, комуникациите са въпрос на аритметика. Западът се състои от десетки държави, повечето от които разполагат със световни англоезични издания, а някои от тях дори с рускоезични. И без да взимаме предвид медии като DW, France 24, та дори и Al Jazeera, Русия е изправена пред значително по-мощната американска и британска медийни машини. За сравнение, Русия разполага само с 2 „боеспособни“ медии — RT и Sputnik. Това е и причината руското правителство да инвестира огромен ресурс в разработването на френски, испански, немски, арабски и други чуждоезични редакции. Англоезичният пропаганден фронт е непреодолим за Русия, защото светът говори английски.

Бележка: Неслучайно социалните мрежи изобщо не са засегнати в тази точка. Дори и единствената „руска“ социална мрежа — Telegram — отдавна вече е западна.

Защо това не трябва да радва никого

Причината е много проста.

Когато двете най-големи ядрени сили са в гореща война, е въпрос на оцеляване гражданите на всяка страна да имат достъп до дискурса и наративите на другата.

Да, пропагандата в мирно време е лоша за демокрацията, но във военно е част от инструментариума на противопоставянето. Русия е неспособна да победи Запада в информационно отношение, още повече в пропагандно.

Но когато военновременните лидери говорят открито за Трета световна война и ядрено оръжие — неща, които засягат цялото човечество — е от ключово значение да се информираме за настроенията на елитите, които взимат тези решения, и от двете страни на барикадата.

***

Автор: Антон Желев

За автора:

Завършил съм комуникации в Холандия и връзки с обществеността във Великобритания. По време на магистратурата си в Лондон изучавах пропаганда, нейната история, механизми и въздействие. Владея перфектно английски и руски и в продължение на 15 години ежедневно проследявам двете страни на конфликта.

Практикувам комуникации професионално от 2009 г., а през 2017 г. основах комуникационната агенция Gravitas Communications.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.