Розовите очила не лекуват икономическото късогледство

Розовите очила не лекуват икономическото късогледство
16-07-2022г.
66
Гост-автор
Отричахме възможността за инфлация - случи се. Най-тежката от Виденово време. Реалните доходи у нас, но и в Европа и в САЩ се топят - инфлацията расте по-бързо от ръста на заплатите (разходите на труд за фирмите). Бензиновата колонка, храните - да поддържаме нормален живот и стандарт става все по-скъпо. Растат и разходите за производство - с едни 50% у нас за година. Иди, че прави бизнес после, наемай хора, планирай, рискувай, печели. Успех с това. Факторите за инфлацията обаче не са само външни: като печатницата на ЕЦБ или късогледата енергийно-ресурсна политика на ЕС, които смазаха еврото (и вързаните за него като нас).
 
Дефицитът на хазната ни и тегленето на външен дълг (вкарващи нови пари в системата), недалновидната ни родна енергийна политика, в която свалихме картите пред "Газпром" без обаче да сме подсигурили алтернативни доставки на поносима цена, ставайки зависими от реекспортен и по-скъп руски газ през посредници… Тези фактори неизбежно наливат масло в огъня на инфлацията. И не можем да си затваряме очите за тях.
 
Отричаме разумната фискална политика (която ни държала бедни по финансовия министър Асен Василев?!) и трупаме държавен дълг - във време, в което поне статически все още има растеж и логично е да имаме балансиран бюджет и да си плащаме задълженията с високите приходи, а не с нов дълг. А когато дойде спадът в икономиката и приходи се забавят, а щедрите социални разходи останат, увеличавайки дефицитната дупка? Кой ще носи отговорност тогава - не знаем. Мотахме приемането на бюджета половин година и не отчетохме, че лихвите тръгват нагоре и забавянето на новите емисии за над 1 млрд. евро дълг ще излязат доста солено на данъкоплатеца. Но пак виновни няма да има - всичко е чудесно. Последва и актуализация - нищо за механизъм за новите газови цени, които не са 4 пъти по-ниски (както бе обещано), а с 30 на сто нагоре. А доставки дори не се знае дали ще има. За отговорността, предвидимостта и националната сигурност ми е думата - до следващата актуализация…
 
Не изчистваме неефективностите, не намаляваме разходите на държавната машина, подобрявайки ефикасността ѝ - с по-малко да се прави повече. Разходите на хазната бяха 36 на сто от БВП и за две-три години - вече са 45% - държавно-планова икономика. Политиката изяжда свободния икономически процес.
 
А светът влиза в рецесия - което все още отричаме. Инфлационна рецесия - такава, в която хем цените растат, хем икономиката се свива. Най-лошият "хибрид". Но и в която изкуствено поддържан с парични и фискални инжекции пазар на труда започва да се тресе - ако заради непосилна цена на енергоресурсите или липсата им германската икономика, например, изпадне в ступор, това с малко закъснение ще ни шамароса и нас. Ще видим какво е безработица, а бяхме позабравили. Като с инфлацията.
 
Конкретно за България, ние имаме сигурни доставки само на азерски газ или 1/3 от нуждите ни. Те ще отидат за топлофикациите, защото дори да искаме да минем на ток, ще сринем електропреносната система*. А какво прави индустрията ни - стъкларски, торови, химически заводи? Те дават работни места и заплати, с които се плащат енергийните сметки. Те произвеждат храните и благата, които ползваме… Ако няма сигурни доставки на газ за зимата да се обявява "форс мажор", защото неустойките за нереализирани поръчки на бизнеса ще са смазващи.
 
Стъкло замръзнало във фурните и завод пред фалит; амоняк, който трябва да се изпусне, за да спре торовия завод - с риск за живота на служителите - въпросът явно не е само финансов. И икономиката не е филм в Нетфликс - спираш на пауза и пускаш, когато си поискаш. Технологични процеси, време, необратими щети при резки промени.
 
Гледаме моментната картина - добри данни за индустриалното производство на годишна основа и нас. България расте за май с 20 на сто. Но пропускаме динамиката - ниската база след КОВИД, половин вековния глобален връх на инфлацията. То и износът ни нарасна с нас 30 на сто по тази причина - партньорите ни в ЕС заливаха системата с пари и потребяваха, а у нас това резонираше добре.
 
Това е обаче е моментна снимка - на обиране на реколтата на полето. Не виждаме обаче как новите семена, които засяхме се дефектни и ялови. Новата “реколта” се очертава плачевна. И в центъра на ЕС - Германия, Франция и Белгия - вече го усещат. Дори в индустриалното си производство, което се срива.
 
Ще го усетим със забавяне (времеви лаг), по външното ни търсене (износа). Защото нещата се променят - лихвите тръгват нагоре, кредитът се оскъпява. Настанява се несигурността. Битката за текущо финансиране и довършване на тежките и "грешни", започнати при ниски лихви дългосрочни проекти - е свирепа. Това се вижда ясно в кривата на дохода в САЩ - доходността по краткосрочните 1-годишни и 2-годишни държавни ценни книги минаха доходността на 10-годишните. Кривата се обърна, което знак, че индустриалните балони вече издишат, надпреварата е кой ще излезе по-малко мокър, сухи няма да има.
 
 
В момента някои енергийни компании печелят много, заради де факто политическата натрапената оскъдица на енергоносители. Други са заблудени от инфлацията - амортизират бавно и се радват на "хартиени" печалби, но ще плачат, когато трябва да подменят машини и купуват нови - те вече са много по-скъпи. А икономиката ни и невралгични системи са се декапитализирали.
 
У нас растат бурно потребителските кредити. Малките депозити се топят, дори в в банковата система да има добра ликвидност и капитал. Това е знак, че средната класа и хората с по-скромни възможности са притиснати и изчерпват "тлъстинките" или бели парите за черни дни, както казва народът.
 
Ножът е опрял до кокала и няма място за самозаблуди. Когато като континент наложиш тежки енергийни санкции над геополитически съперник, внасящ 40 на сто от потреблението ти на газ и по 30-ина процента от нефта и въглищата - трябва да си готов. Не, газохранилищата ти да са пълни средно на 50 на сто или най-ербапите - ние - на 38%. Не да правиш "таксономия", наказваща еконеустойчиви финансови инвестиции в ядрена енергия изкопаеми, удряйки инвестициите в тях. Цивилизацията ни е базирана на изкопаеми горива - лекарства, транспорт, храна. Войната обля със студен душ антиутопистите и направиха "компромис" за природния газ и ядрената енергетика, които макар с огромни условия попаднаха в таксономията. Засега. За разлика от газ, ние поне ток имаме, дори изнасяме за целия регион. Имаме наши източници - ТЕЦ-ове в Маришкия басейн, АЕЦ-Козлодуй, ВЕЦ-овете на НЕК, фотоволтаици. Пазарът обаче е интегриран и ние плащаме, защото Европа прие съветите на наивната и използвана политически сърдитка Грета: че само с ВЕИ можеш да си конкурентен, да имаш стабилност и прогнозируемост. Не можеш. А най-бедните "не могат" най-много.
 
Стопирането на износа на ел. енергия не е решение - изнасяме ток, който не можем да складираме, срещу природен газ, който ни е нужен. Вместо да работим за дългосрочни договори за бизнеса и най-сетне да направим енергийна стратегия, в която ключ да са привлечените частни инвестиции - в ядрени мощности, зелена трансформация, проучвания и собствен добив на природен газ.
 
Трябва да сме готови, защото когато дебитът на газ от Русия намалее до нула, ще се озъбим. Не да страда толкова санкционираният, защото с намаленото предлагане си вдигнал цените му и той пълни хазната - страдат твоите граждани. От студ. Индустрията ти - от липса на енергийни суровини и елементарна прогнозируемост. Молекулите са дефицитни и пак ще ползваме и руски щем, не щем - по-скъпи и през реекспорт от Китай и Индия. Но нали искаме да сме въглеродни неутрални, затваряйки генериращи стабилна и базова енергия мощности, без да проучваме и добиваме наши ресурси. Ще плащаме цената на децивилизацията явно - с лихвата. Или ще действаме решително и с визия, от нас зависи.
 
Работа на икономиката като наука е да ни обяснява света такъв каквото е и да ни снабдява с очила, с които виждаме и това, което не се вижда на пръв поглед. Статистиката винаги е била политическата мащеха на свободния икономически процес и не бива да злоупотребяваме с нея, затваряйки очите си за това какво реално усещат с джоба си и виждат с очите си хората. Защото цената на самозаблудата винаги се плаща и ако не мислим и действаме разумно - ще бъде висока. 
 
* На 12 май, 2022 година изпълнителният директор на "Електрохолд България" Карел Крал коментира, че енергийната система на София следва да издържи дори всички абонати на "Топлофикация София" да минат на отопление с ток.

    Автор: Кузман Илиев
    Източник: actualno

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.