Рождество Христово може да бъде наричано още Коледа

Рождество Христово може да бъде наричано още Коледа
19-12-2021г.
62
Гост-автор

Отец Силевстър Янакиев

Напоследък някои православни християни, повлияни от нетипична за Светото православие ревност, поради липса на достатъчно познания смущават останалите като се противопоставят Рождество Христово да бъде наричано още Коледа. Наричат тази практика езическа...

Аз пък винаги съм си мислел, че българският народ е православен и не би допуснал такава фундаментална грешка в активния си речник и то за празник от такава величина. Според Речника на българския език (издание на БАН) Коледа“ произлиза от латинската дума calendae – „първият ден от месеца“. Тоест, Начало... А свети Игнатий Богоносец казва за Рождество Христово : "това, което беше подготвено от Бога, получи начало." Затова Рождество Христово наричаме още Коледа - Началото - Календите на християните.

Подобен проблем има с една много неточна интерпретация на арабската дума "късмет".
Тази дума се превежда на български като "сполука". Знаем, че в живота случайности няма, затова и късметът е невъзможен, защото всичко става по Божий промисъл или по Негово допущение, но не случайно. Съвсем неправилно е, обаче, да се търси аналогия между семитското божество Молох ( от מלך - мелек, цар) и арабската дума قِسْمَة - qisma, съдба...дори това да е казано от църковен авторитет.

Съжалявам, ако съм нарушил душевния мир на някого!

P.S. Всъщност, не, не съжалявам! Напоследък православното ни българско богословие страда от недоимък на квалифицирани кадри. В Шумен и Кърджали ще вземе диплома всеки, без значение сексуалната или религиозната му ориентация. Коефициентът на интелигентност също няма значение. Предпочитам интелигентните врагове пред ограничените умствено. А това важи с още по-голяма сила за съюзниците. Писна ми да умирам от приятелски огън!

Весели празници!

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.