Робокопс и ентелектуалната сган

Робокопс и ентелектуалната сган
05-07-2023г.
0
Николай Фенерски

Инсталирам си приложение за превод на пари и плащания. Похвалиха ми го. Ползвам отдавна „онлайн банкирането“ към сметката,  по която ми превеждат заплатата от училище, та това ново приложение ми е леко излишно, но все пак от скука решавам да го тествам. Прехвърлям му 50 лв, плащам някакви малки суми, доближавам телефона си до терминала в магазините. Работи. Но не само работи тая гад, а и желае да си платя за неговите услуги. Не с пари. Те парите вече не ги броят за платежно средство.

Програмистите са му заложили да поздравява с начално съобщение: „Хепи прайд, Николай“, надписче на английски и стилизирана дъгичка. 

Честити ми го като най-обикновен празник, като Нова година. Направих снимка на екрана, не вярвах на очите си. Цената да се ползват такива приложения и услуги, афиширани като фрий, безплатни, е само да им изгледаш пропагандата. Да бъдеш облъчен. 

Същата работа и със сайта за прехвърляне на големи файлове до 2 гб дори без регистрация – не може на екрана да няма я някоя мъжемразка от махалата, а ако случайно е с бял цвят на кожата, е дебела и не се срамува от това, щото е спечелила и евровизия, а я е спечелила, щото не се срамува, че е дебела...

Безплатно е сиренцето в капана за мишки. Ползваш тези услуги – пропагандата им навлиза в личното ти пространство. Дори да я игнорираш, да не я забелязваш, на тях им е достатъчно, че са я натресли пред очите ти, хлъзнали са я в подсъзнанието ти. И ако ти си устойчив, някое детенце на 18 може и да не е. Прайд е стадо лъвове, не знам сред лъвовете да има хомосексуални, но са животни, които се съвокупляват за удоволствие, без да им е цел продължаване на рода, това е едната страна на думата. Другото нейно значение е гордост. Гордостта е първият и най-коварен грях, от който няма откъсване без Божията помощ. Но прайдаджиите не искат ничия помощ. Те се гордеят със себе си, с гнусотиите си, навират ги в очите на всички, медиите им слугуват покорно, осмокласниците ми показаха снимка на човекоподобно същество, имитиращо куче, на четири крака и с някакви зловещи „дрехи“. Нормалните деца се отвращават. Другите протягат ръчички към съществото...

Само това е цената за базовия доход, който ни готвят. Нищо работа, приемаш Отвратителния нов свят и си живуркаш. Само това е цената да ти оставят малко пространство да мърдаш. Тези, които не я платим, какво ни чака? Чака ни Изкуственият със страшна сила всички. По панорама водещият Б. Мазников, когото споменавах в разказ преди двайсет години със същото име, отново сипе слуз – гъста, тлъста, неизмиваема. Гърчи се като червей пред американския посланик и чурулика щастливо в унисон с новия министър на войната. По телевизорите канят само проверени и наши. Разни маргинали и противници на правилната линия нямат достъп. Не си ли от прайда на Тагаренченко, Тони Николов, И. Дичев, И. Мирчев, Ю. Попов, Мамин Манолчо, Културистите от портала, другите от „Славейков“, С. Чолева, Менци Вицов, Е. Дайнов и цялата останала доц. и проф. сган, отчувана с ярмата на Сорос през последните три десетилетия, не блееш ли щастливо пред тях, ти си враг. 

Между другото, предателите да са стотина, двеста, не повече. Хиляда да са... Имената им трябва да се изричат и изписват, да се знаят. Това, което се е задало, трябва да лежи на нечия съвест. А те разчитат да им се размине. Защото знаят, че се е задал със страшна сила онзи Изкуственият. И ни предстои леко преходче към Отвратителния нов свят. Мазнярите ще оцелеят, в това не се съмнявайте. Обявиха официално край и на пандемията, и на сертификатите – сега отчитат резултатите от експеримента. За да знаят как да подходят следващия път, след годинка, две. Тогава на помощ ще им е Изкуственият. И бунтовете няма да се потушават от полицията, а от полицейските роботи. Робокопс. Човешкият фактор ще бъде преодолян, на онези от Горната земя им се улеснява работата. Без маска – стрелят, без сертификат – стрелят, протестираш в Париж – стрелят.

В началото ще има грешчици, тук-там Изкуственият ще позастреля и малко дечица, защото няма да различи, че пистолетите в ръчичките им са водни. Но той се учи бързо. Изкуственият е по-умен от мнозина естествени. Като го наричат „интелект“, смятат ли го интелектуалците за свой колега? Примерно Изкуственият да си пие ракията с естествените интелекти от Култура? 

Единствената ми надежда срещу Изкуствения интелект е естествената простотия. Тя е свещена. И не само е простотия, но е и простота.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.