Reuters: Резултатите от тези избори илюстрират дълбокия разлом в най-бедната държава от ЕС

Reuters: Резултатите от тези избори илюстрират дълбокия разлом в най-бедната държава от ЕС
12-07-2021г.
47
Гост-автор
Резултатите от тези избори илюстрират дълбокия разлом в най-бедната държава от ЕС. Въпреки обвиненията в корупция, партията на Борисов победи на последното гласуване през април. Но се провали в опита да сформира правителство. Това припомня Агенция Reuters в коментар за последните парламентарни избори у нас, които се проведоха вчера.
 

Агенция ДПА, цитирана от DW, също констатира, че партията на Борисов се намира в политическа изолация и добавя, че новото движение на шоумена Слави Трифонов все още не принадлежи към никоя формация в Европарламента.

 

В същия контекст репортерката на германската обществено-правна медия ARD Андреа Беер припомня, че ГЕРБ членува в ЕНП заедно с германските ХДС и ХСС. Тя също съобщава за тежките обвинения в корупция срещу Борисов и неговото управление и допълва:

 

„Преходното правителство, назначено от президента Радев, разкри многобройни злоупотреби, случаи на корупция и нарушения на правителството на ГЕРБ.“

 

По същата тема агенция Reuters коментира:

 

„Много българи се надяват, че ще се предприемат решителни мерки срещу шуробаджанащината и подкупността. Те обвиняват Борисов, че не действа достатъчно решително срещу могъщите олигарси и че дори ги подкрепя. В същото време привържениците на 62-годишния го хвалят за модернизацията на лошата инфраструктура и за повишените заплати на държавните чиновници.“

 

„Франс Прес“ коментира, че протестите от миналата година са нанесли щети на ГЕРБ и партията не може да намери партньори за ново правителство. Агенцията не пропуска да спомене и „безпрецедентните санкции, наложени от САЩ на български олигарси, които, според критиците на Борисов, са били облагодетелствани в периода, в който той управляваше най-бедната страна в ЕС“.

 

Международните медии информират, че в момента резултатът от изборите е на кантар между ГЕРБ-СДС и ИТН, а преговорите за съставяне на ново правителство ще бъдат дълги и трудни. „Зюддойче Цайтунг“ пише: „Но дори и след излизането на окончателните резултати ГЕРБ пак да се окаже първа политическа сила, според наблюдателите е твърде съмнително, че партията ще съумее да сформира кабинет и да смени временното правителство.“

 

И накрая една несъмнено добра новина. Вчерашните избори в България са били честни и спокойни, казва наблюдателят на ОССЕ Андрей Ханко, депутат от германската Лява партия, пред „Берлинер Цайтунг“. Той споделя, че е приятно изненадан от безпроблемното протичане на гласуването.

   Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.